close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Campagnes ยท 2020

Noodsituaties in gehandicaptenzorg door coronamaatregelen

 

Veel instellingen die zorg bieden aan gehandicapte en chronisch zieke kinderen komen tijdens de coronacrisis in de knel. Thuiszorg kan niet geboden worden, sommige instellingen zijn op slot voor bezoek van ouders aan hun kind.
Ook voor Labyrint-Zorg wordt de begeleiding van kinderen met moeilijk verstaanbaar gedrag aangepast aan de nieuwe situatie.  De nadelige gevolgen van de crisis voor de kinderen en hun ouders wordt al na 3 weken lock down gesignaleerd.

 

Marielle van Labyrint met meisje

Begeleiding van kinderen met autisme en hechtingsproblematiek

 

Labyrint-Zorg is een zorgorganisatie uit Het Westland. Oprichtster Mariëlle Koemans begeleidt samen met haar team kinderen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Vaak hebben deze kinderen een vorm van autisme en hechtingsproblematiek. De begeleiding vindt thuis plaats of op school, in de eigen omgeving van het kind. Of op de dagbesteding in Maassluis. Hier komen kinderen die uitgevallen zijn op school en een of meerdere dagen per week naar de dagbesteding komen. Bij Labyrint werken ze in een veilige omgeving aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling en volgen ze zoveel mogelijk het lesprogramma van school. Voor sommige kinderen wordt er naar een nieuwe passende plek gekeken.

 

Dagbesteding drukker dan anders

 

Momenteel is door het uitbreken van het Corona virus de dagbesteding goed gevuld met thuiszitters. De kinderen die nu komen vallen binnen de zogenaamde risicogroep. Vanwege het autisme is een vast ritme en structuur noodzakelijk om niet teveel achteruit te gaan. Soms is de situatie thuis ook niet veilig genoeg en is in overleg met het wijkteam besloten de kinderen naar de dagbesteding te laten komen. Bij Labyrint werken de kinderen dan verder aan schoolopdrachten.

 

Praktische problemen met online onderwijs

 

Het is natuurlijk heel fijn dat de begeleiding door kan gaan, maar deze nieuwe situatie vraagt ook om hele praktische zaken. Het onderwijs wordt momenteel voornamelijk online aangeboden, maar Labyrint beschikt niet over voldoende computers om ieder kind nu het online onderwijs te kunnen laten volgen. Mariëlle probeerde het met kunst en vliegwerk op te lossen: om de beurt, soms zelfs vanaf haar persoonlijke laptop die zij van thuis meenam. Fonds Kind & Handicap nam contact op met Mariëlle om te vragen of zij nog ergens behoefte aan had in deze crisistijd. “Het eerste wat in mij opkwam waren extra laptops. Schoolwerk gaat nu digitaal en veel kinderen kunnen de laptop niet meenemen van huis. Ook daar moeten broertjes en zusjes thuis werken op een computer. En in sommige gezinnen is er geen geld om een laptop aan te schaffen, laat staan een extra om mee te nemen naar de dagbesteding.”

 

Kinderen blij met de laptops

Blij met de laptops

 

De laptops zijn inmiddels geleverd en de kinderen kunnen aan de slag. “Heel erg fijn, dat gulle gebaar van Fonds Kind & Handicap. Nu kunnen we op de dagbesteding meer kinderen helpen en gaat hun ontwikkeling op didactisch gebied gewoon door. Onze kinderen en de medewerkers van Labyrint zorg zijn Fonds Kind & Handicap enorm dankbaar voor dit mooie gebaar.”

Fonds Kind & Handicap zet zich ook tijdens de coronacrisis in voor gezinnen met chronisch zieke of gehandicapte kinderen. Zij worden extra zwaar getroffen, hun wereld wordt nóg beperkter. Dat geldt ook voor zorginstellingen die met de clienten op de locaties 'vast' zitten.

 

Help ons mee om deze gezinnen en zorginstellingen een extra steuntje in de rug te geven
 tijdens deze moeilijke tijd!

 

Deel dit artikel: