close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp · 2019

 

 

Ria werkt al meerdere jaren als kinderfysiotherapeut op het kinderdagcentrum De Zonnehof in Spijkenisse. Op De Zonnehof komen kinderen tussen 2 en 23 jaar oud met allerlei soorten beperkingen die ook in mate erg verschillen. In totaal zo’n 120. In 2018 heeft Fonds Kind & Handicap (toen nog Stinafo) een financiële bijdrage gegeven om 2 speeltoestellen aan te schaffen. Het enige dat op de speelplaats stond was een wipkip, een kleine plastic glijbaan en er waren een aantal fietsjes. Een ietwat troosteloze, niet erg motiverende omgeving. En dat terwijl het juist voor deze kinderen zo belangrijk is om goed te kunnen ontspannen en om buiten te zijn. Om op een speelse manier hun motoriek te kunnen ontwikkelen en te werken aan sociale vaardigheden. De speelhuisjes hebben een enorme boost gegeven aan de locatie in zijn geheel.

Een ommezwaai voor iedereen
 

Natuurlijk in de eerste plaats voor de kinderen die veel meer mogelijkheden hebben gekregen om buiten te spelen. Maar ook voor het personeel betekende dit een soort ommezwaai. Zo vertelt Ria. “Al op het moment dat jullie de eerste keer kwamen kijken waar Fonds Kind & Handicap zou kunnen helpen, gebeurde er iets met de sfeer in huis. Een soort bewustwording, maar ook iets van hé, misschien is er iets mogelijk, kunnen we de boel wat opvrolijken en beter inrichten”. Die nieuwe energie gold voor de medewerkers, maar ook voor de ouders. Samen hebben zij de speelplaats, nog geen jaar later, om weten te toveren tot een heerlijke speelomgeving voor de kinderen door te investeren in leuke speelborden (krijtbord, spiegel, etc) aan de hekken rondom de speelplaats.


“Van de motomed hebben we zoveel plezier!” glimlacht Ria. “We gebruiken hem dagelijks! Bijvoorbeeld voor Sydney van 14. Zij heeft een ernstige meervoudige beperking en één van haar fysieke problemen is oedeem. Voor Sydney is de fietstrainer helemaal perfect. Doordat zij dagelijks een half uurtje fietst, hoeft ze geen steunkousen meer te gebruiken. Zeker ook op hele warme dagen is het fijn. Dan zorgen we dat liggen, zitten en fietsen afgewisseld worden en voorkomen we dat haar benen op gaan zwellen Het is echt een uitkomst!”


Als Sydney op de Motomed zit, draaien de trappers automatisch rond op een op haar afgesteld tempo, omdat zij dit zelf niet kan. Het apparaat reageert wel op haar beweging. Zodra zij wil stoppen of te moe wordt reageert de fiets op haar tegenbeweging en stopt het. “Dat kan gewoon met zo’n nieuw apparaat” glundert Ria. “Dát was wel zo’n luxe, dat we een hele nieuwe fiets mochten uitzoeken! Meestal worden dit soort dingen uit een depot gehaald, is het tweedehands en vaak mankeert er nog vanalles aan. Maar deze fietstrainer konden we gewoon nieuw uitkiezen! Echt zo heerlijk dat we eens een keer iets nieuws krijgen dat goed werkt, daar genieten we nog steeds van!” En wat is dat toch belangrijk: dat juist deze kwetsbare kinderen ook het beste uit zichzelf kunnen halen in een stimulerende en veilige omgeving.

Financiering door de zorgverzekeraar en de WMO
 

De financiering van dit soort middelen kan ook via de zorgverzekeraar en de WMO. Maar een meisje als Sydney heeft al meerdere hulpmiddelen: een aangepaste rolstoel, een elektrische fiets voor thuis, een aangepast bed, etc. Dus dan wordt op een gegeven moment een dergelijk verzoek niet meer gehonoreerd. Bovendien is het fijn als een apparaat, zoals een fietstrainer, door meerdere kinderen gebruikt kan worden en het dus niet op persoonlijke naam wordt aangevraagd. Maar dat is dan voor een organisatie lastig om aan te schaffen, omdat dit vaak onder ‘de extra’s’ valt. Daarom is het werk van Fonds Kind & Handicap zo belangrijk: een financiële ondersteuning voor mooie initiatieven om het welzijn van gehandicapte kinderen te bevorderen.

 

Een nieuwe snoezelruimte


Ook voor een nieuwe snoezelruimte heeft Fonds Kind & Handicap een bijdrage geschonken. In de oude snoezelruimte stond een waterbed dat had gelekt, waardoor de ruimte beschimmeld was en niet meer werd gebruikt. En dat terwijl snoezelen zo belangrijk is voor deze kinderen: prikkelend en stimulerend ofwel juist heerlijk ontspannend. Ieder kind op De Zonnehof heeft er op zijn eigen manier baat bij.


Fonds Kind & Handicap steunt graag dit soort initiatieven, maar het is ook altijd van belang dat een organisatie nog op andere manieren zorgt dat de financiering rond komt. Op die manier wordt een organisatie gestimuleerd om andere paden te bewandelen en wordt afhankelijkheid van één fonds voorkomen. Door de positieve boost die de opgeknapte speelplaats en fietstrainer teweeg had gebracht, werd samen met de ouders een zomermarkt georganiseerd om extra geld op te halen. Deze was zo succesvol, dat ook het laatste stukje van de financiering rond kwam en de ruimte helemaal goed en naar wens ingericht kon worden. Op 4 juli werd de ruimte voor het eerst in gebruik genomen. Jory werd meteen toegetrokken naar de pilaar, terwijl Dani eigenlijk niet goed kon kiezen wat het leukste was. Sydney, die dol is op muziek, kwam helemaal tot ontspanning bij het muziek scherm. Als zij het aanraakte begon de muziek te spelen, terwijl er ondertussen allerlei mooie zachte kleuren verschenen op het scherm.

Deel dit artikel: