close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2022

HILLEGERSBERG-SCHIEBROEK – Chiem (11) heeft coeliakie. ‘Coeliakie is een chronische darmziekte. Ik krijg last van de ziekte als ik gluten eet. Ik krijg bijvoorbeeld hoofdpijn en word heel moe als ik gluten eet’, legt Chiem uit.

 

Tekst en foto's Suzanne Huig

 

‘Ik ben 2 jaar geleden naar de dokter gegaan omdat ik vaak ineens heel erg moe was. Ik kon bijvoorbeeld nog maar een kwart van een voetbalwedstrijd voetballen. Ik werd ook ineens iedere dag wakker met hoofdpijn. Dokters hebben mij toen onderzocht. De dokters ontdekten met een bloedonderzoek dat ik coeliakie heb. Dat betekent dat mijn lichaam niet tegen gluten kan.

 

Gluten zit in allerlei granen. Bijvoorbeeld in gerst, tarwe of rogge. Deze granen zitten in veel soorten eten. Bijvoorbeeld in brood, pasta, pizza en koekjes. Gluten kan ook in drinken zitten’, vertelt Chiem.

Chiem regulier (600 x 500 px).png

Afweersysteem tegen gluten


Je eten en drinken gaat via je maag naar je darmen. Je darmen halen de goede stofjes uit je eten en drinken zodat je gezond blijft en groeit. Je afweersysteem beschermt je lichaam tegen ziektes. Het afweersysteem van mensen met coeliakie denkt dat gluten gevaarlijk is terwijl dat niet zo is. Het afweersysteem gaat daarom hard werken om het lichaam te beschermen als er gluten wordt gegeten of gedronken. ‘Mijn darmen worden door mijn afweersysteem kapotgemaakt en raken ontstoken als ik gluten eet of drink. Mijn darmen kunnen dan niet meer goed werken. Ze halen dan niet meer de stofjes uit mijn eten en drinken die ik nodig heb. Ik voel me daardoor heel moe als ik gluten heb gegeten of gedronken’, legt Chiem uit.

Producten scannen met een app

 

‘Ik voel me ongeveer 2 weken ziek als ik een klein beetje gluten heb binnengekregen. Ik let daarom goed op dat ik geen gluten binnenkrijg sinds ik weet dat ik coeliakie heb. Ik heb op mijn telefoon een speciale app. Ik kan met de app de barcode van een product scannen. Ik krijg dan gelijk te zien of er gluten in het product zit. Ik scan producten altijd voordat ik ze eet of drink zodat ik zeker weet dat ik geen gluten binnenkrijg. Er komen steeds meer glutenvrije producten. Dat vind ik heel fijn’, zegt Chiem.

Een apart kastje en aparte apparaten


‘Ik kan ziek worden van een kruimel van een product met gluten. Producten met gluten mogen daarom niet in de buurt komen bij mij en mijn eten en drinken. Ik heb in de keuken daarom een apart kastje voor mijn spullen. Ik heb ook een barbecue, airfryer en tosti-ijzer speciaal voor mijn eten. Die apparaten worden alleen gebruikt voor glutenvrije producten. Ik heb op school ook een tosti-ijzer staan. Ik maak daarmee iedere schooldag een tosti omdat ik glutenvrij brood alleen lekker vind als het is geroosterd’, vertelt Chiem.

 

Glutenvrije traktatie


Chiem: ‘Ik vond het niet leuk toen ik hoorde dat ik coeliakie heb. Ik vond het lastig dat ik niet alles meer kon eten en drinken. Ik vond het bijvoorbeeld niet fijn dat ik niet iedere traktatie op school kon eten. Ik ben er nu aan gewend dat ik niet alles kan eten. Ik heb op school een bakje met glutenvrije koekjes en snoepjes. Ik pak iets lekkers uit die bak als mijn klasgenoten een traktatie eten die ik niet mag eten. Sommige mensen houden rekening met mij. Ze trakteren iets dat glutenvrij is. Ik vind het heel fijn als mensen rekening met mij houden.’

 

Lees hier ook het verhaal van Jeanine.

Wat is coeliakie?

Chiem regulier  (600 x 600 px).png

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Chiem  (400 x 600 px).png

Deel dit artikel: