close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2023

Caetano heeft het syndroom van DownROTTERDAM – Caetano (7) heeft het syndroom van Down. Het syndroom van Down is een aandoening waarmee je wordt geboren. In Nederland worden ieder jaar ongeveer 200 kinderen met het syndroom van Down geboren. Kinderen met het syndroom van Down kost het vaak meer tijd en moeite om dingen te leren.


Tekst: Suzanne Huig

Foto's: Arjen Jan Stada

 

Mensen bestaan uit heel veel cellen. In iedere cel zitten chromosomen. In je chromosomen zitten allerlei eigenschappen die je van je ouders hebt gekregen. Bijvoorbeeld welke kleur haar en welke kleur ogen je hebt. Bijna iedereen heeft 46 chromosomen. Mensen met het syndroom van Down hebben 47 chromosomen. Het extra chromosoom zorgt ervoor dat zij zich lichamelijk en verstandelijk anders ontwikkelen.
 

Caetano   (500 x 600 px).png

Fietsen door de wijk


Caetano zijn spieren zijn door het syndroom slapper dan de spieren van leeftijdsgenootjes. Sommige dingen zijn voor Caetano daardoor lastiger dan voor zijn leeftijdsgenootjes. Het is voor hem bijvoorbeeld lastiger om te fietsen. ‘Ik kan fietsen doordat ik heel veel heb geoefend met fietsen. Ik ben heel trots op mezelf dat ik nu kan fietsen. Ik vind het leuk om samen met mijn ouders en broertje te fietsen door mijn wijk. Ik ben soms een beetje bang dat ik ergens tegenaan bots als ik fiets. Ik draag daarom een speciaal vest als ik fiets. Aan het vest zit een handvat. Mijn vader of moeder kan me aan het handvat vasthouden als dat nodig is.’

 

Hulp van juffen


‘Ik zit op basisschool speciaal onderwijs De Regenboog’, vertelt Caetano. De school is een school speciaal voor leerlingen met een beperking of probleem. Caetano: ‘Ik zit met 10 leerlingen in een klas. We hebben 2 juffen. De juffen helpen mij graag. Ik krijg iedere week ook extra hulp van een leesjuf. Ik oefen met haar om woorden en zinnen te lezen. Ik heb speciale kaartjes met daarop woorden die ik wil leren lezen. Ik maak van die woorden zinnen. Ik krijg ook iedere week les van juf Cindy. Zij doet met mij oefeningen zodat ik sterker word en beter kan schrijven. Ze helpt me ook om mijn emoties beter te begrijpen en daardoor rustiger te blijven.’

 

Sporten en spelen


Caetano vindt het leuk om te sporten en te spelen. ‘Ik zit op zwemles en op scouting. Ik hockey en voetbal soms met mijn vader op straat. Ik vind het leuk om met mijn broertje tikkertje te spelen. Ik vind het ook leuk om met mijn mama, mijn papa en mijn broertje naar een speeltuin of een bos te gaan. Ik word blij als ik beweeg.’


 

Caetano  (600 x 400 px).png

 

Caetano oefent met lezen.

 

Caetano  (600 x 400 px) (1).png

 

Caetano laat zien dat hij kan fietsen.

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

2023.11 FKH - PDF hele pagina.pdf.png

Deel dit artikel: