close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2021

IJSSELMONDE – Jeanine (11) heeft coeliakie. ‘Coeliakie is een darmziekte. Het betekent dat je niet tegen gluten kan. Ik kan ziek worden, erge buikpijn krijgen of stoppen met groeien als ik gluten eet’, vertelt Jeanine. 

 

Elke maand vertelt een kind met een beperking zijn verhaal namens Fonds Kind & Handicap in Kinderkrant Jong010. Deze krant biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

 

Tekst en foto's Suzanne Huig

Portretfoto van Jeanine

Jeanine laat zien wat ze allemaal mag eten

Jeanine laat glutenvrije producten zien die zij lekker vindt

‘Ik ging 5 jaar geleden naar de dokter omdat ik niet meer groeide. Een kinderarts heeft mij toen onderzocht. Hij ontdekte dat ik coeliakie heb. Ik groeide niet meer omdat mijn darmen door de ziekte niet meer goed werkten. Mijn darmen konden geen voedingsstoffen meer uit mijn eten halen. En zonder voedingsstoffen kun je niet groeien’, zegt Jeanine.


Je lichaam beschermen


‘Je eten gaat via je maag naar je darmen. Je darmen halen de goede stofjes uit je eten zodat je gezond blijft en groeit. Je afweersysteem beschermt je lichaam tegen ziektes. Mijn afweersysteem denkt dat gluten gevaarlijk is terwijl dat niet zo is. Mijn afweersysteem gaat hard werken om mijn lichaam te beschermen als ik gluten eet. Mijn darmen worden dan kapotgemaakt en kunnen niet meer goed werken. Ik kan daardoor ziek worden, erge buikpijn krijgen of niet meer groeien’, legt Jeanine uit.
 

Glutenvrije koekjes, chips en snoepjes

 

Jeanine: ‘Ik eet geen gluten meer sinds ik weet dat ik coeliakie heb. Gluten is een eiwit dat in granen zit. Gluten zit bijvoorbeeld in boterhammen, taart en koekjes. Ik was verdrietig toen ik net wist dat ik geen gluten meer mocht eten. Ik vond het niet fijn dat ik niet iedere traktatie op school kon eten. Ik ben er nu aan gewend dat ik niet alles kan eten. Er zijn gelukkig heel veel koekjes, chips en snoepjes die glutenvrij zijn. Steeds meer klasgenoten houden rekening met mij als ze trakteren. Ze hebben voor mij dan een glutenvrije traktatie. Dat vind ik heel fijn.’

Coeliakie darmziekte chips eten Jong010_reg afb 600x400.jpg

'Ik ben blij dat er glutenvrije chips zijn'

Jeanine heeft haar eigen airfryer

Jeanine heeft haar eigen airfryer. Hier gaan nooit producten in met gluten.

Goed opletten


‘Ik kan al ziek worden als ik maar een klein beetje gluten in mijn lichaam krijg. Ik moet daarom heel goed opletten. Producten met gluten mogen niet in de buurt komen bij mij en mijn eten en drinken. Mama kan mijn eten niet maken in een pan waarmee ze iets met gluten heeft gemaakt. En niemand mag bijvoorbeeld mijn eten, bord of glas aanraken als hij of zij iets heeft aangeraakt waar gluten in zit. Ik heb thuis een aparte kast en vriezer waarin mijn eten ligt. Ik mag alles wat daarin ligt eten. Ik kijk heel goed op een verpakking als ik ergens anders iets te eten of drinken pak. Op een verpakking staat meestal een speciaal teken als het glutenvrij is’, vertelt Jeanine. 

 

Lees hier ook het verhaal van Chiem.

Wat is coeliakie?

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest!  Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

de pagina van Fonds Kind & Handicap in de kinderkrant

Deel dit artikel: