close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2022

ROTTERDAM -- Deema (12): ‘Ik ben geboren met een afwijking aan mijn voeten en handen. Ik heb klompvoeten en klomphanden. Klompvoeten zijn voeten die scheef groeien. Klomphanden zijn handen die scheef groeien.’

 

Tekst en foto's Suzanne Huig



‘Ik kan door de afwijking aan mijn voeten en handen niet alles zelf. Ik krijg pijn aan de onderkant en de zijkant van mijn voet als ik 10 minuten loop. Ik kan daardoor niet ver lopen. Ik kan tijdens de gymles ook niet altijd meedoen door de beperking aan mijn handen en voeten. Ik vind het jammer dat ik niet alles kan wat andere kinderen kunnen. Maar ik accepteer mijn lichaam. Ik ben speciaal’, zegt Deema.

dEEMA regulier (600 x 400 px) (2).png

Deema laat haar spalk voor haar pink zien.

dEEMA regulier (600 x 400 px).png

 

dEEMA regulier (600 x 200 px).png

Hulp en hulpmiddelen


Deema: ‘Ik vind het fijn dat er mensen zijn die mij helpen. Sommige klasgenoten houden bijvoorbeeld mijn hand vast bij een gymoefening. En sommige klasgenoten knippen of tekenen iets voor mij als het mij niet lukt. Een schoenmaker maakt 2 keer per jaar speciale schoenen voor mij. Die schoenen passen precies om mijn voeten en hebben een extra dikke zool. Ik heb daardoor minder pijn als ik loop. Ik krijg 1 keer per week fysiotherapie. Ik doe bij fysiotherapie oefeningen. Ik heb door de oefeningen minder pijn en meer kracht. Ik kan me daardoor steeds makkelijker bewegen.’

 

 

Operaties aan mijn handen

 

‘Ik ben aan allebei mijn handen 3 keer geopereerd. Ik kan daardoor mijn vingers beter bewegen. Ik kan dankzij de operaties veel meer dingen zelf. Ik kan bijvoorbeeld schrijven zonder dat ik pijn heb. Ik kan knopen maken. Ik kan mijn fietsstuur vasthouden. En ik kan mijn schoenveters strikken. Ik draag iedere nacht een spalk om mijn rechterpink. Ik hoop dat mijn pink daardoor nog iets soepeler wordt’, zegt Deema.

Een operatie aan mijn voet


‘Ik ben aan mijn rechtervoet geopereerd. Dokters hebben ijzeren pennen in mijn voet gezet. De dokters hoopten dat mijn voet daardoor recht kwam te staan. De operatie heeft helaas niet geholpen. Mijn voet is weer scheef gegroeid. Ik was teleurgesteld en boos toen ik hoorde dat de operatie niet heeft geholpen. Ik moet nu wachten tot mijn lichaam is uitgegroeid. De dokters proberen mijn voet dan nog een keer echt te zetten’, vertelt Deema.

 

Een droom die is uitgekomen


‘Ik geloof erin dat ik mijn dromen kan laten uitkomen als ik mijn best doe. Ik kon tot vorig jaar niet fietsen. Ik vond het lastig dat mijn klasgenoten konden fietsen terwijl ik dat niet kon. Het was mijn droom om ooit te kunnen fietsen. Ik wilde leren fietsen zodat ik alleen op pad kon in mijn buurt. Mijn fysiotherapeut heeft mij geholpen om te leren fietsen. Ik kan nu fietsen. Ik vind dat heel fijn. Ik ga graag op mijn fiets naar school’, vertelt Deema.

dEEMA regulier (600 x 550 px).png

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Deema (400 x 600 px).png

Deel dit artikel: