close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2021

 

 

3 spelers van het voetbalteam

Groot evenement voor sporters met een verstandelijke beperking

 

Op 11, 12 en 13 juni vinden de Special Olympics Nationale Spelen 2021 plaats in Den Haag. Fonds Kind & Handicap is Gouden Sponsor van dit grote evenement, dat wordt georganiseerd voor sporters met een verstandelijke beperking. Het evenement, dat vorig jaar vanwege de corona maatregelen werd uitgesteld naar 2021, vindt plaats in Den Haag. Fonds Kind & Handicap is naast Gouden Sponsor ook nog sponsor van het voetbalteam van de Inspecteur de Vriesschool, een school voor speciaal voortgezet onderwijs uit Den Haag. Bij het uitreiken van de pakken gingen we met een aantal spelers en coach Remco Lochtenberg in gesprek.

Voetballer Kor portretfoto             voetballer Junior portretfoto             voetballer Kevin portretfoto

Kor is de fanatieke spits van het voetbalteam. “Ik heb echt heel veel zin in de Special Olympics! En die pakken zijn ook leuk. Echt gaaf, ik heb nog nooit een shirt met mijn eigen naam erop gehad!”

Kor is 15 jaar en zit op de Inspecteur de Vriesschool omdat hij moeilijk kan leren. Daarom is dit een hele fijne school voor Kor. “Hier kan ik allerlei dingen ontdekken, want we hebben veel verschillende vakken. Ik ga nu stage lopen bij Den Haag werkt, waar ik kan kijken wat bij mij past. Maar het liefste word ik toch wel prof kickbokser. En Europees Kampioen. En ook nog Wereldkampioen ”.
 

Junior is 16 jaar en is de keeper. Hij voetbalt al sinds zijn 12e in het voetbalteam van meester Remco. “Junior bewaart altijd de rust. In het team, maar ook daarbuiten.” vertelt coach en gymleerkracht Remco. “Ze luisteren vaak beter naar hem dan naar mij. Hij is ook niet bang en kan altijd goed helpen als er iets aan de hand is. Maar ondeugend kan hij ook zijn, kijk maar naar die ogen van hem.”

Zin in de Special Olympics heeft Junior zeker! Hij vindt het wel spannend, maar hij gaat er niet wakker van liggen! “We gaan gewoon een hoop plezier beleven." 
 

Kevin is 21 jaar en oud-leerling van de Inspecteur de Vriesschool. “Ik zat op deze school omdat ik moeilijk kan leren. Sommige mensen zeggen dat ik een beperking heb, maar ik noem het zelf liever een leerachterstand, dat klinkt wat positiever. Dat ik naar deze school mocht zie ik als een kans die ik heb gekregen. Ik heb hier geleerd om door te zetten, op mijn eigen tempo en op mijn eigen manier. Ik volg nu een MBO-opleiding niveau 2 en loop stage bij meester Remco. Ik heb super veel zin in de Special Olympics. Ik ben spits en verdedig ook mee, maar eigenlijk maakt het mij niet zoveel uit waar ik sta. We hebben vooral heel veel plezier samen, dat is het belangrijkste!” 

Meester Remco is de coach van het voetbalteam. "Op de Special Olympics zie je de hele dag alleen maar blije mensen rondlopen, echt geweldig! Het is een dag waarop deze mensen iets doen dat ze leuk vinden, zonder dat daar een resultaat tegenover staat. Gaaf toch?!"

Remco werkt al een aantal jaar als gymleerkracht in het speciaal onderwijs. “Het belangrijkste dat ik deze kinderen wil meegeven is een stuk zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Ze hebben altijd gehoord dat iets niet mag en dat ze iets niet kunnen. Ik probeer ze in een veilige omgeving juist te stimuleren om te ontdekken wat ze wél kunnen en om hun talenten te vinden. Ik wil ze graag wat wijsheid meegeven. Veel kinderen komen uit lastige thuissituaties. Toch is het beter om je niet op te sluiten en wel de wereld te gaan ontdekken. Op een veilige manier natuurlijk, en die mogelijkheid geef ik ze. Als zij plezier hebben, dan heb ik echt een topdag!"

Zelfvertrouwen en trots

 

Ook voor mensen met een handicap is sporten en bewegen belangrijk. In de allereerste plaats verbetert sporten de fysieke gezondheid. Maar ook bevordert het de persoonlijke ontwikkeling en geeft het meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hierdoor ontstaat er meer empowerment en emancipatie. Dat is een van de belangrijkste redenen dat Fonds Kind & Handicap zich heeft verbonden met de Special Olympics. Door te sporten met én tegen anderen van eenzelfde niveau kan iedere sporter zijn succesbeleving en plezier ervaren. Het is fantastisch om te zien hoe trots deze jongeren zijn op hun prestaties, hoeveel plezier zij hebben! En plezier staat voorop tijdens de Special Olympics!

 

De Special Olympics  zullen in 2021 in een aangepaste vorm plaats gaan vinden. Het hele weekend staat bol van digitale activiteiten. Eind mei is besloten dat er geen wedstrijden plaatsvinden, maar wel zullen de teams komen trainen. Het voetbalteam van de Inspecteur de Vriesschool komt op zondag 13 juni in actie! 

Deel dit artikel: