close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2019

Jurgen is 12 jaar. Door zijn vroeggeboorte heeft hij ernstige ontwikkelingsachterstanden opgelopen en is hij daardoor afhankelijk van een rolstoel geworden. Hij heeft moeite met communiceren en zijn dag- en nachtritme is verstoord. Zijn moeder hoorde over positieve ervaringen met dolfijntherapie bij andere kinderen en besloot in overleg met Jurgens therapeuten de mogelijkheden te verkennen. Wat een financieel onneembare horde leek, is uiteindelijk toch gelukt. Dankzij giften van donateurs van Fonds Kind & Handicap, familie, vrienden en andere weldoeners heeft Jurgen in mei 2019 een onvergetelijk avontuur beleefd met eveneens bijzondere resultaten: dolfijntherapie op Curaçao.

Wat is Dolfijnentherapie?


Dolfijntherapie is een ondersteunende, op maat gemaakte therapie voor kinderen en jongeren met een beperking. Er worden verschillende therapievormen door therapeuten toegepast in combinatie met interactie met een dolfijn. De dolfijn is de beloning en motivator voor het gewenste gedrag. Dit kan lichamelijk, mentaal of emotioneel gedrag zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen tot vier keer sneller leren wanneer ze hun therapie combineren met een dolfijn. De dolfijn stimuleert de kinderen om zich verder te ontwikkelen.

 

Jurgens moeder vertelt


"Dankzij alle giften hebben wij de afgelopen weken een onvergetelijk avontuur beleefd! Jurgen heeft op Curaçao dolfijntherapie gevolgd. Deze therapie wordt uitgevoerd met ondersteuning van Sensorische integratie Therapie. Deze gedachtegang was voor mij een openbaring in het aflezen en aanleren van nieuwe vaardigheden voor Jurgen.

Dagelijks (in totaal 10 keer 2 uur) ging Jurgen aan de slag met allerlei opdrachtjes waarbij spannende dingen werden afgewisseld met handelingen die Jurgen erg leuk vindt. Deze opdrachtjes vonden plaats in een oefenruimte, tijdens de aan- en uitkleed momenten en uiteraard in het water met zijn 2 therapeuten, dolfijnentrainer en dolfijn Kanoa. Door de afwisseling van spannende en leuke handelingen werd zijn leerbaarheid vergroot."

Onverwacht snel resultaat


"Al na één sessie waren wij blij verrast dat Jurgen zo ontspannen in zijn rolstoel bleef zitten en niet de continue drang had om bij iemand (veilig) op schoot te mogen bivakkeren. Na een paar sessies bleek Jurgen ook het begrip van de smiley kaarten (stoppen/ doorgaan en ja/nee) al te begrijpen, zo’n snel resultaat hadden wij nog nooit eerder met hem bereikt! Wat met name opviel was dat hij een rustigere focus kreeg en minder bezig was om de omgeving strak in de gaten te houden. Dit is het effect wat het werken met dolfijnen met zich meebrengt. En het vergroot uiteraard de leerbaarheid van kinderen zoals Jurgen, die door hun beperking veelal over- en onderprikkeld zijn."

 

Weer terug in Nederland


"De nieuwe input en kennis hebben we na het verblijf in Curaçao gedeeld met de hulpverleners van Jurgen, zodat iedereen aan de slag kan om de geleerde vaardigheden toe te passen en nieuwe vaardigheden te vergroten. We hebben besloten om opnieuw te gaan sparen, zodat we hopelijk over een paar jaar opnieuw Jurgen (en onszelf) een boost kunnen geven in het vergroten van de regie op zijn leven! Iedereen die ons gesteund heeft, enorm bedankt! Dit was een onvergetelijke ervaring voor ons gezin!”

 

Lieve groet,
Krista, Anniek en Jurgen

Deel dit artikel: