close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2020

Bijna altijd ziek

 

Jongen Naim met Lyme

 

 

 

 

Naïm (14) is al bijna 12 jaar ziek. ‘Ik had vaak koorts toen ik 2 jaar was. Ik had de jaren daarna bijna iedere dag hoofdpijn en pijn in mijn gewrichten. Ik voelde me bijna altijd ziek en moe. Ik ging jaren lang bijna iedere week naar de huisarts. Mijn huisarts zag dat er iets mis was met mij, maar wist niet wat’, vertelt Naïm in de uitgave van april 2019 van Kinderkrant Jong010. Hier heeft Fonds Kind & Handicap elke maand een voorlichtingspagina.

 

 

 

 

Naar een speciale dokter

 

‘Ik kreeg vanaf mijn twaalfde last van angsten. Ik voelde me in de war en in paniek. Ik kon me niet concentreren. Ik ben naar een speciale dokter gegaan die onderzoek doet naar de ziekte van Lyme. Hij ontdekte dat ik de ziekte heb. Ik was heel blij dat ik eindelijk wist wat ik had en dat ik geholpen kon worden.’

Speciale behandelingen


‘Ik ben gebeten door een teek toen ik 2 jaar oud was. Die teek had meerdere bacteriën bij zich. Ook de bacterie die zorgt voor de ziekte van Lyme. De bacteriën kunnen worden gedood door trillingen. Ik zit daarom anderhalf uur per week op een speciaal matje. De trillingen van het matje maken de slechte bacteriën in mijn lichaam dood. Ik zit ook ruim een half uur per week met mijn oren, voorhoofd, knieën en polsen onder een speciale lamp. Het licht van die lamp doodt ook bacteriën. Ik volg de speciale behandelingen sinds anderhalf jaar. Ik voel me iedere maand een beetje beter. Ik ben minder snel moe en kan steeds meer’, vertelt Naïm.

 

Jongen Naim met Lyme voor auto

 

 

Kiezen wat ik kan doen


Naïm: ‘Ik voel me helaas nog bijna iedere dag ziek. Ik moet iedere dag kiezen wat ik kan doen. Ik heb bijvoorbeeld weinig energie over om iets leuks te doen als ik naar school ben geweest. En als ik een dag iets leuks doe, moet ik daarna een paar dagen uitrusten. Veel mensen kennen de ziekte en de klachten die erbij horen niet. Ze begrijpen niet hoe ik mij voel. Ik voel me daardoor soms eenzaam. Ik neem iedere dag druppels en vitamines in om mijn lichaam sterker te maken. Ik hoop dat mijn lichaam op een dag de bacterie helemaal kan verslaan.’

Eigen kledingmerk


‘Er zijn veel mensen die de ziekte van Lyme hebben zonder dat zij het weten. De medicijnen en behandelingen tegen de ziekte zijn voor veel mensen te duur. Ik heb daarom het kledingmerk Lymiez bedacht. Ik verkoop online petjes en kleding. Het geld dat ik daarmee verdien, gebruik ik om behandelingen en medicijnen te betalen. Ik hoop ook dat Lymiez ervoor zorgt dat meer mensen de ziekte van Lyme leren kennen. De ziekte kan dan eerder bij mensen worden ontdekt’, zegt Naïm.

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

Deel dit artikel: