close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2019

In samenwerking met de Ilonka Elmont Foundation

Rond Paramaribo zijn zo’n 1500 kinderen geregistreerd met een beperking. Het werkelijke aantal ligt echter veel hoger. In Suriname worden deze kinderen vaak thuis gehouden, er rust helaas nog steeds een behoorlijk taboe op. Mensen schamen zich vaak dat zij een kind met een beperking hebben. Langzaam weten we het uit die sfeer te halen en is er zeker sprake van een omslag. Inmiddels is iedereen enthousiast over het werk dat Ilonka Elmont Foundation samen met Fonds Kind & Handicap doet.

Zes sportdagen per jaar

Zo'n zes keer per jaar organiseert de Ilonka Elmont Foundation in samenwerking met Fonds Kind & Handicap een sportdag voor kinderen met een beperking. Hierbij worden getrainde sportinstructeurs ingezet. Door middel van sport en spel leren de kinderen vaardigheden waar ze op de lange termijn wat aan hebben. "Bovendien wil ik ze bijbrengen dat ze succesvol kunnen zijn en zelf ook een rolmodel kunnen worden. Er zitten zulke fantastische kinderen bij!", aldus Ilonka. 

Sport is meer dan alleen bewegen

Sport is niet alleen gezond voor lijf en leden, het heeft vele andere belangrijke functies. Zo leer je door teamsporten bijvoorbeeld goed samenwerken en ontwikkel je op een plezierige manier je sociale vaardigheden. Want naast het fysiek bezig zijn met elkaar is de sportvereniging natuurlijk ook een sociale ontmoetingsplek. Sport is daarnaast ook voor veel kinderen een vorm van ontspanning en ontlading. Je wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen en je leert omgaan met winnen en verliezen. Deze leerzame en leuke bijkomstigheden van sporten gelden natuurlijk niet alleen voor gezonde kinderen: óók kinderen met een beperking of handicap hebben veel baat bij sporten!

"Ik wilde wat terugdoen voor de samenleving"

De roep van haar geboorteland Suriname kon ze uiteindelijk niet weerstaan. De laatste jaren zet ex-wereldkampioene thaiboksen Ilonka Elmont zich dan ook steeds meer in voor haar Ilonka Elmont Foundation. Ze werkt daarbij samen met Fonds Kind & Handicap, die de 6-jaarlijkse sportdagen financiert. Het werk van Ilonka is ook belangrijk voor het doorbreken van het taboe dat rust op kinderen met een beperking. Het plezier dat er vanaf spat bij deze kinderen tijdens deze geweldige dagen werkt daar goed aan mee!

Toen Ilonka begon waren er maar 11 sportdocenten, voor al die kinderen met een beperking. Veel te weinig, natuurlijk. Daarom heeft Ilonka ervoor gezorgd dat er een opleiding kwam voor docenten, in samenwerking met de ministeries van onderwijs en jeugdzaken. Inmiddels zijn er al meer dan 40 sportdagen georganiseerd en heeft de foundation duizend kinderen per jaar aan het sporten. Een prachtige ontwikkeling!

Deel dit artikel: