close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2019

Samenwerking met de Ilonka Elmont Foundation

 

Rond Paramaribo zijn zo’n 1500 kinderen geregistreerd met een beperking. Het werkelijke aantal ligt echter veel hoger. In Suriname worden deze kinderen vaak thuis gehouden, er rust helaas nog steeds een behoorlijk taboe op. Mensen schamen zich vaak dat zij een kind met een beperking hebben. Langzaam weten we het uit die sfeer te halen en is er zeker sprake van een omslag. Inmiddels is iedereen enthousiast over het werk dat Ilonka Elmont Foundation samen met Fonds Kind & Handicap doet.

"Ik wilde wat terugdoen voor de samenleving"

 

Ilonka Elmont is een voormalig Surinaams-Nederlands Muay Thai-kickbokser en zevenvoudig wereldkampioen in de gewichtsklasse 50.80 kg - 52.16 kg. Ze is geboren in Paramaribo, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Nederland. Nadat zij een punt zette achter haar professionle kickboxcarriere, besloot zij zich in te zetten voor haar geboorteland en richtte de Ilonka Elmont Foundation op. Al snel ontstond er een mooie samenwerking tussen de Foundation en Fonds Kind & Handicap.

Zes sportdagen per jaar voor kinderen met een beperking

 

Zo'n zes keer per jaar organiseert de Foundation een sportdag voor kinderen met een beperking. De sportdagen worden gefinancierd door Fonds Kind & Handicap. Er worden getrainde sportinstructeurs ingezet. Door middel van sport en spel leren de kinderen vaardigheden waar ze op de lange termijn wat aan hebben. "Bovendien wil ik ze bijbrengen dat ze succesvol kunnen zijn en zelf ook een rolmodel kunnen worden. Er zitten zulke fantastische kinderen bij!", aldus Ilonka. 

Sport is meer dan alleen bewegen

 

Sport is niet alleen gezond voor lijf en leden, het heeft vele andere belangrijke functies. Zo leer je door teamsporten bijvoorbeeld goed samenwerken en ontwikkel je op een plezierige manier je sociale vaardigheden. Want naast het fysiek bezig zijn met elkaar is de sportvereniging natuurlijk ook een sociale ontmoetingsplek. Sport is daarnaast ook voor veel kinderen een vorm van ontspanning en ontlading. Je wordt uitgedaagd om het beste uit jezelf te halen en je leert omgaan met winnen en verliezen.


 

Boksen met Ilonka Elmont

 

Doorbreken van een taboe

 

Het werk van Ilonka is ook belangrijk voor het doorbreken van het taboe dat rust op kinderen met een beperking. Het plezier dat er vanaf spat bij deze kinderen tijdens deze geweldige dagen werkt daar goed aan mee!

Toen Ilonka begon, waren er maar 11 sportdocenten, voor al die kinderen met een beperking. Veel te weinig, natuurlijk. Daarom heeft Ilonka ervoor gezorgd dat er een opleiding kwam voor docenten, in samenwerking met de ministeries van onderwijs en jeugdzaken. Inmiddels zijn er al meer dan 40 sportdagen georganiseerd en heeft de Foundation duizend kinderen per jaar aan het sporten. Een prachtige ontwikkeling!

 

 

Help jij ook mee om deze kinderen te laten sporten?

Steun ons dan en maak jouw donatie over!

Deel dit artikel: