close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2024

Djairo zijn hersenen zijn beschadigdROTTERDAM – Djairo (12) heeft niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Djairo: ‘Ik ben gezond geboren. Ik heb een bloeding in mijn hoofd gehad toen ik 8 maanden oud was. Mijn hersenen zijn door de bloeding beschadigd.’
 

Tekst en foto's: Suzanne Huig

 

‘Mijn moeder vond mij bewusteloos in mijn bed. Ik ben toen naar het ziekenhuis gebracht. Dokters hebben in het ziekenhuis een röntgenfoto van mijn hoofd gemaakt. Een röntgenfoto is een foto van de binnenkant van je lichaam. Dokters zagen op de röntgenfoto dat ik veel bloed in mijn hoofd had. Een ader in mijn hoofd lekte. Ik had daardoor een bloeding in mijn hoofd. De dokters hebben mij gelijk geopereerd omdat ik anders dood kon gaan’, vertelt Djairo.

 

 

Djairo  (600 x 400 px) (600 x 500 px).png

Moeite met dingen‘Een stukje van mijn hersenen is kapot door de bloeding. Ik heb daardoor moeite met sommige dingen. Ik vind het bijvoorbeeld lastig om me te concentreren. Ik ben snel afgeleid als er iets om mij heen gebeurt. Ik vind het ook lastig om meerdere dingen tegelijkertijd te onthouden. Ik vergeet dan dingen. Mijn hersenbeschadiging heeft ook invloed op mijn emoties. Ik kan bijvoorbeeld ineens boos of verdrietig worden’, vertelt Djairo.

 

Een spreekbeurt houden

 


Djairo: ‘Mijn klasgenoten begrepen eerst niet dat ik ineens boos of verdrietig kan worden. Ze vonden het raar dat mijn emoties ineens konden veranderen. Ik heb daarom een spreekbeurt gehouden over mijn aandoening. Mijn klasgenoten begrijpen nu beter hoe mijn hersenen werken. Ik vind dat fijn.’

 

Aanpassingen op school


‘Mijn school houdt rekening met mijn hersenletsel. Ik krijg iets minder huiswerk dan mijn klasgenoten. Ik krijg geen huiswerk als ik een spreekbeurt moet oefenen of voor een toets moet leren. Ik kan me dan helemaal concentreren op mijn spreekbeurt of toets. Ik krijg de leerstof voor een toets ook iets eerder dan mijn klasgenoten. Ik heb daardoor meer tijd om me voor te bereiden op een toets’, vertelt Djairo.

 

 

Een litteken op mijn hoofd

 

‘Ik heb door de operatie een litteken op mijn hoofd. Op de plek van het litteken groeit geen haar meer. Ik heb daardoor een kale streep op mijn hoofd. Ik vind dat niet fijn. Ik heb daardoor soms het gevoel dat ik anders ben. Ik wil niet anders zijn. Ik kan door een speciale behandeling nieuwe haren op de kale plek krijgen als ik 18 jaar ben. Dat lijkt mij fijn’, zegt Djairo.

 

Djairo  (600 x 400 px).png

 

Djairo: ‘Ik heb een litteken op mijn hoofd door de operatie."

 

Djairo  (600 x 400 px) (1).png

 

Djairo maakt zijn schoolwerk op een laptop.

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Djairo (450 x 650 px).png

Deel dit artikel: