close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2018

Reisverslag Aruba van Vanessa

Fonds Kind & Handicap biedt niet alleen hulp en ondersteuning in Nederland, maar ook in landen waar Nederland van oorsprong banden mee heeft. Zoals in Aruba, waar meerdere projecten gerealiseerd zijn dankzij de hulp van donateurs van Fonds Kind & Handicap. Om te kijken hoe de situatie is en contacten te onderhouden probeer ik, Vanessa, elk jaar namens Fonds Kind & Handicap Aruba en Curaçao te bezoeken. In oktober 2018 was het weer zo ver en was ik een week lang te gast op Aruba!

Groene vingers

In 2017 deed Scol Caiguetio, een school voor speciaal basisonderwijs, een aanvraag voor financiële ondersteuning om een Greenhouse te kunnen realiseren. De school wilde graag een tuin op het schoolterrein aanleggen waar de leerlingen kennis maken met de natuur en (moes)tuinieren op hun eigen niveau en tempo. Het idee is dat niet alleen de kinderen betrokken zullen worden bij de tuin, maar ook de ouders en de gemeenschap. Zo krijgt de tuin ook een sociale functie. Bovendien kunnen de kinderen na verloop van tijd zelf groenten en fruit verbouwen en dat eventueel verkopen om geld in te zamelen voor onderhoud van de schooltuin. Een mooi streven waar hard naartoe gewerkt wordt!

Feestelijke opening Greenhouse Scol Caiguetio

Fonds Kind & Handicap heeft dit geweldige project ‘geadopteerd’ en op 10 oktober 2018 was de officiële opening. Wat een geweldig feest hadden ze er van gemaakt! De kinderen hadden samen een lied ingestudeerd. Juf Caluda las een mooi zelfgeschreven gedicht voor dat ze speciaal had gemaakt voor Fonds Kind & Handicap. Onder luid gejuich van alle blije leerlingen en leerkrachten mocht ik het lint doorknippen om het Greenhouse officieel te openen. Het Greenhouse kreeg daarbij ook een nieuwe naam: Nos Hofi (ons tuintje).

Digitalisering komt tot zijn recht

Het Greenhouse is het 4e project voor deze school waarbij Fonds Kind & Handicap financiële ondersteuning biedt. Eerder werden al de keuken voor kooklessen voor de kinderen, sportmaterialen, aanpassing aan de sporthal en het ICT-lokaal gefinancierd. Tijdens dit bezoek aan Scol Caiguetio werd me duidelijk dat de leerlingen heel veel baat hebben bij het ICT-lokaal. Veel kinderen komen uit arme gezinnen en hebben thuis geen gelegenheid om kennis te maken met de digitale wereld waarin we leven. Met het ICT-lokaal wordt hier verandering in gebracht. Een ander mooi voordeel is dat de leerkrachten d.m.v. statistieken kunnen zien hoe de leerlingen vooruitgaan in hun ontwikkeling; twee vliegen in één klap dus!

Leerlingen Scol Dununman blij met bus

Op Aruba is nog een andere bijzondere school: Scol Dununman. Een school voor Zeer Moeilijk Lerende Kinderen (ZMLK). Ook deze school heeft de hulp van Fonds Kind & Handicap ingeroepen voor financiële ondersteuning voor de aanschaf van een 15-persoons busje. De oude bus was in zo’n slechte staat dat hij niet meer gebruikt kon worden en er dus geen uitstapjes meer gedaan konden worden. Om de nieuwe bus te financieren organiseerde Scol Dununman zelf een sponsorloop en een koffieochtend. Ook vroegen ze, met succes, sponsoring aan bij een Amerikaans bedrijf. Het resterende bedrag heeft Fonds Kind & Handicap beschikbaar gesteld. Ook hier was mijn ontvangst overweldigend en zeer enthousiast. Want wat zijn ze blij met de bus! Ze kunnen nu veel makkelijker met een groep leerlingen op pad naar bijvoorbeeld het strand of het sportveld. Bij de officiële doop van de bus was ook de minister van Financiën aanwezig. Zij kwamen met goed nieuws: het ministerie heeft Scol Dununman ontheffing gegeven van belasting voor de bus. Prachtig, want dit biedt de school nóg meer mogelijkheden!

Leren (omgaan) met iPads

Evenals bij Scol Caiguetio, heeft Fonds Kind & Handicap ook bij Scol Dununman een aantal iPads gesponsord. Na gesprekken met de leerkrachten van de groepen 6 t/m 8 was het duidelijk dat de leerlingen heel veel baat hebben bij het gebruik van de iPads. De hand/oog coördinatie wordt gestimuleerd, maar ook is het gebruik van belang voor het aanhaken bij de digitale wereld.

Weer naar huis

Al met al was het een kort, intensief, maar zeer nuttig bezoek aan Aruba. Tijdens zo’n week kan ik niet alleen zien hoe de donateursgelden worden besteed, maar heb ik ook de kans om te netwerken. Ik sprak diverse ministers over de zorg voor kinderen met een handicap, wat op het eiland zorgwekkend is. Vooral het vervolgonderwijs voor deze kinderen ontbreekt. Gelukkig heb ik ook meerdere organisaties gesproken die prachtige dingen willen realiseren voor deze en andere kinderen die het moeilijk hebben. Zij zullen nog een aanvraag bij Fonds Kind & Handicap indienen. Bovenal heb ik genoten van al die blije mensen die zo dankbaar zijn met datgene wat Fonds Kind & Handicap met behulp van donateurs heeft kunnen ondersteunen!

Deel dit artikel: