close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp · 2022

 

 

 

 

 

Fonds Kind & Handicap biedt niet alleen hulp en ondersteuning in Nederland, maar ook in landen waar Nederland van oorsprong banden mee heeft. Zoals in Suriname, waar meerdere projecten gerealiseerd zijn, dankzij de hulp van donateurs van Fonds Kind & Handicap.

 

Begin april 2022 heeft Fonds Kind & Handicap twaalf rolstoelbasketbal stoelen en vijftien 3x3 basketballen overgedragen aan de Surinaamse Basketbal Associatie. Hieraan voorafgaand waren er twee cursusdagen waarin de cursisten/trainers werden bijgeschoold in de kneepjes van het vak als het gaat om sport & bewegen voor kinderen en jongeren met een beperking. Op zondag 4 april werden de trainers gecertificeerd en was de Launch van het project, samen met de aanwezige sporters met een beperking was dit één groot feest!

suriname regulier(600 x 400 px) (6).png

 

Fonds Kind & Handicap werkt al een groot aantal jaren samen met haar Surinaamse partner de Ilonka Elmont Foundation. Op een van de laatste sportdagen van deze Foundation, net voor de Corona periode, werd door de Surinaamse Basketbal Associatie aan Fonds Kind & Handicap het verzoek gedaan te ondersteunen bij hun rolstoelbasketbal project. Dit wilden we graag doen, omdat het past binnen de doelstellingen van ons fonds. Helaas kwam door de Coronacrisis de voortgang even op een laag pitje te staan. Aan de andere kant gaf het ons de tijd om het traject goed voor te bereiden.

 

In Nederland bestaat de Stichting Basketball Experience NL. Zij werken nauw samen met de Nederlandse Basketbal Bond. Juist de samenwerking tussen Fonds Kind & Handicap, Basketball Experience NL en de Ilonka Elmont Foundation heeft ervoor gezorgd dat we een prachtig programma konden voorbereiden. Hiermee konden we ervoor zorgen dat het project veel draagvlak en aandacht kreeg in Suriname èn de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA) een hele goede start met het project kon maken. De SBA heeft er het afgelopen jaar voor gezorgd dat er steeds meer kinderen en jongeren met een beperking geïnteresseerd zijn geraakt in rolstoelbasketbal.

 

Suriname regulier(600 x 400 px) (11).png

suriname regulier(600 x 400 px) (7).png

 

Op de Launch van 4 april waren er maar liefst 30 sporters met een beperking aanwezig!

 

Namens Fonds Kind & Handicap was Nico Teunissen bij het project betrokken. In nauwe samenwerking met alle andere partners kijkt hij terug op een zeer succesvol traject, waarbij hij met name veel belang hechtte aan de borging en bestendiging van het project in Suriname. Met de Ilonka Elmont Foundation en Surinaamse Basketbal Associatie lijkt deze gegarandeerd.


Namens Basketball Experience NL waren Gertjan van der Linden, succesvol bondscoach van het rolstoelbasketbal damesteam NL, Mark Aalders, clinic expert en oud international èn Martin Ho Suie Sang, expert Nederlandse Basketball Bond 3x3 basketbal, ook afgereisd naar Suriname. Hun expertise en bijzondere persoonlijke verhalen, lieten in woord en daad zien wat de grote meerwaarde is van sport & bewegen voor kinderen en jongeren met een beperking. Daarnaast konden zij klip en klaar uitleggen hoe rolstoelbasketbal wordt gespeeld en welke regels je nodig hebt om het spel goed te kunnen spelen.

 

suriname regulier(600 x 400 px) (9).png

De kracht van samenwerken!

Veel dank aan Ilonka Elmont en haar Foundation voor de inzet. Je kunt het maar één keer goed doen! Dat bleek begin april jl. We waren te gast op het basketball court achter de Venezolaanse ambassade in Paramaribo. Alle randvoorwaarden waren aanwezig: cursisten, technische ondersteuning, workshopmaterialen, vervoer van en naar de trainingslocatie, eten en drinken èn veel aandacht voor dit traject in de Surinaamse kranten en op de Surinaamse televisie.

Dank ook aan de Surinaamse Basketbal Associatie. Met hun ondersteuning (o.a. ook gratis hotelovernachtingen voor de delegatie uit Nederland) hebben ook zij ervoor gezorgd dat de projectkosten echt terecht zijn gekomen waar ze voor zijn bedoeld. Hiermee zorgen we er samen voor dat steeds meer kinderen en jongeren met een beperking in Suriname die plek krijgen die ze verdienen.

De kracht van samenwerken dus!

suriname regulier(600 x 400 px) (3).png

Deel dit artikel: