close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2021

ROZENBURG – Chris (12) is slechtziend. ‘Ik ben 10 weken te vroeg geboren. Ik kreeg na mijn geboorte een hersenvliesontsteking. De ontsteking heeft iets in mijn hersenen beschadigd. Ik ben daardoor slechtziend geworden’, vertelt Chris. vertellen in Kinderkrant Jong010 hoe zij elkaar helpen in de klas. Op de pagina van Fonds Kind & Handicap in Kinderkrant Jong010 vertelt Chris hoe hij leerde omgaan met zijn visuele handicap en braille leerde, zodat hij toch regulier onderwijs kan volgen.

 

Kinderkrant Jong010 biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

 

Tekst en foto's Suzanna Huig

Chris zit achter zijn aangepaste laptop in de klas

Portretfoto van Chris

 

Details zie ik niet

 

Ik zie met mijn rechteroog ongeveer 4 van de 100 procent. Ik zie met mijn linkeroog ongeveer 2 van de 100 procent. Ik zie geen details. Ik zie bijvoorbeeld niet of iemand een sieraad draagt of niet. Ik moet 1 keer per jaar naar de oogarts. De oogarts controleert dan hoe het met mijn ogen gaat. Hij kijkt of ik nog hetzelfde kan zien. Ik draag bijna altijd een bril. Ik draag de bril om mijn ogen te beschermen tegen bijvoorbeeld vuil. Ik kan niet beter zien door de bril’, legt Chris uit. 

Braille leren op de Visio-school


‘Ik zat in groep 1 en groep 2 op basisschool De Regenboog. Ik vond het lastig om zelfstandig te werken en was heel voorzichtig. Ik ben daarom vanaf groep 3 naar de Visio-school gegaan om met mijn handicap om te leren gaan. De Visio-school is een school voor kinderen die slechtziend of blind zijn. Ik heb op de Visio-school braille geleerd. Braille is een lees- en schrijfalfabet speciaal voor mensen die blind of slechtziend zijn. Iedere letter bestaat uit kleine puntjes. Je kunt de puntjes voelen met je vingertoppen. Ik ben vanaf groep 5 weer teruggegaan naar basisschool De Regenboog. Ik ben heel blij dat ik braille heb geleerd. Ik kan daardoor lezen, leren en zelfstandig werken. Ik vind het belangrijk om zelfstandig te kunnen werken. Ik wil niet dat er altijd iemand op mij moet letten en mij moet helpen’, legt Chris uit. 
 

 

Braille schrift

Chris achter zijn laptop

Een laptop en brailleleesregel


‘Ik heb voor de meeste schoolvakken een gewoon leerboek en een online boek. Ik bekijk in mijn leerboeken de afbeeldingen. Ik bekijk de teksten en de opdrachten die ik moet maken in een online boek op mijn laptop. Er zit een brailleleesregel aan mijn laptop vast. Op de brailleleesregel voel ik de tekst uit een document per regel in braille. Ik kan daardoor via de brailleleesregel voelen wat er in een document of online boek op mijn laptop staat. Het is voor mij heel lastig om klein te schrijven. Ik type mijn antwoorden op vragen daarom op mijn laptop’, vertelt Chris. 

Hulpmiddelen op school


‘Ik heb in de klas ook een loep en een koptelefoon. Een loep is een vergrootglas. Ik gebruik mijn loep als ik bijvoorbeeld een boek wil lezen. Ik zet mijn koptelefoon op als ik veel tekst moet lezen. Ik kan de tekst dan laten voorlezen door mijn computer en horen via mijn koptelefoon. Ik vind het heel fijn dat ik hulpmiddelen heb. Ik kan met behulp van mijn hulpmiddelen met alles in de klas meekijken en meedoen’, zegt Chris.

Chris in klas met zijn hulpmiddelen

 

‘Ik ben slechtziend maar ik voel me niet beperkt. Ik ben eraan gewend dat ik slechtziend ben.’

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest!  Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

 

 pay off groen 400x30.jpg

Deel dit artikel: