close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2023

Moiz draagt een speciale brilROTTERDAM – Moiz (9) heeft sinds zijn geboorte een aandoening aan zijn ogen. ‘Ik heb de aandoening achromatopsie. Ik zie daardoor geen kleuren en niet scherp. Ik heb door de aandoening veel last van licht’, vertelt Moiz.

 

Tekst en foto’s: Suzanne Huig

‘Ik deed als baby mijn handen voor mijn ogen als mijn ouders met mij naar buiten gingen. Mijn ouders zijn daarom met mij naar een oogarts gegaan. Die oogarts ontdekte dat ik de aandoening heb’, vertelt Moiz

 

Verschillende tinten grijs


‘Ik ben kleurenblind. Ik weet niet hoe kleuren eruitzien omdat ik nooit kleuren heb gezien. Ik zie alles in verschillende tinten grijs. Ik zie sommige dingen in donkergrijs. Ik zie andere dingen in lichtgrijs’, legt Moiz uit.

 

Moiz (600 x 600 px).png

Een bril met donkere glazen


Moiz: ‘Licht doet pijn aan mijn ogen. Ik wil mijn ogen dichtknijpen als ik overdag buiten ben of als ik in een ruimte ben waar een lamp brandt. Ik draag daarom bijna altijd een speciale bril met donkere glazen. De donkere glazen beschermen mijn ogen tegen licht. Ik vind het niet erg om de bril te dragen. Ik ben het gewend.’
 

Een camera in de klas

 

Moiz heeft een camera in de klas zodat hij beter kan zien wat er in de klas gebeurt. ‘Ik heb op mijn tafel in de klas een camera staan. Die camera filmt wat er in de klas gebeurt.

Ik kan de beelden op een scherm zien. Ik kan de camera zelf besturen. Ik kan de camera bijvoorbeeld op mijn leraar richten als mijn leraar iets uitlegt. Ik kan de camera ook op het bord richten als ik wil lezen wat er op het bord staat geschreven’, legt Moiz uit.  

 

Ogen opereren


‘Een oogarts kijkt 2 keer per jaar hoe het met mijn ogen gaat. Dokters onderzoeken of ze mijn ogen kunnen opereren en mijn aandoening kunnen genezen. Het lijkt me heel fijn als het dokters lukt om mijn aandoening te genezen. Ik hoef dan nooit meer een bril te dragen en kan dan alles goed zien’, zegt Moiz.

Moiz  (600 x 400 px) (3).png

Moiz bekijkt via een scherm de camerabeelden

Familiedag  (600 x 400 px) (6).png

Moiz: ‘Ik heb een speciale zwart-witatlas.’

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Moiz  (450 x 650 px).png

Deel dit artikel: