close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2020

De structuur, de regelmaat, het voorspelbare. Alles is ineens helmeaal weg!

 

 

Meisje voor speltherapie Curacao

Voor haar geen therapie aan huis meer

Willemstad, 7 april 2020 - Ook Curaçao wordt zwaar getroffen door de coronacrisis. Sinds 29 maart is het eiland in complete lock down. Dat heeft grote impact op alles en iedereen. Omdat Fonds Kind & Handicap al jaren nauwe banden heeft met het speciaal onderwijs en de gehandicaptenzorg op Curaçao, hebben we regelmatig contact. Inge Boutier, (spel)therapeute van Stichting Opvoedingsondersteuning aan kinderen met een handicap, vertelt hoe het nu gaat. 

 

"Het is heel verschillend. Kinderen met autisme zitten voor een groot deel binnen één van de voorzieningen van de SGR-groep. De dagbesteding is nu al bijna 2 weken dicht. Dit zorgt voor veel onrust binnen het gezinsleven. De structuur, de regelmaat, het voorspelbare, alles is ineens weg. 


De overheid nam goede beslissingen, maar die hebben natuurlijk voor iedereen consequenties. Zo werd er eerst een avondklok ingesteld en na enkele dagen ook een lock down. Het kenteken van je auto geeft aan wanneer je even je huis uit mag. En dat mag uitsluitend om boodschappen te doen, levensmiddelen te halen en voor apotheek bezoek." 

Vraag om toestemming om één extra wandeling per dag te maken

 

"Wat kan je nog doen met je kind thuis als het autisme heeft of een andere verstandelijke beperking? Een aantal van de ouders bellen naar hun vertrouwenspersoon. Een klein advies van ons is om in ieder geval een verzoek tot ontheffing aan te vragen, zodat ze één wandeling per dag éxtra kunnen maken. Dat biedt enig soelaas. En we adviseren om de structuur thuis aan te scherpen. Maar hoe doe doe je dat, als je klein behuisd bent en in een driekamerwoning woont? Soms zelfs nog met meerdere families, bijvoorbeeld met je moeder, je zus en háár kinderen? Dan ontstaan al snel veel spanningen. De hitte van het tropisch klimaat werkt hier de verhitting nog eens extra in de hand bij de mensen die zo krap behuisd wonen. En dan moet je daarbij ook nog bedenken dat het bijzonder lage inkomen dat ze hier hebben door de crisis vaak nog eens verdwijnt...." 

 

 

 

 

 

 

 

individuele therapie jongen Curacao

Begeleiding in de spelkamer, voor de crisis

Er ontstaan veel spanningen met alle gevolgen van dien

 

Moeder oefent met kind Curacao

Een trotse moeder die de hele week geoefend heeft met haar kind

 

 

 

"Tot vorige week mochten wij nog naar de kinderen van onze praktijk rijden. Sinds enige tijd geven wij het spelprogramma voor een deel van de kinderen thuis in plaats van in de spelkamer op de praktijk. Het voordeel is dat de moeder dan altijd kan meekijken en wij de gelegenheid krijgen om het programma aan de huiselijke omstandigheden aan te passen. We kunnen spelmateriaal achterlaten en soms ook een voedselpakket afgeven.

Maar sinds de nieuwe maatregelen is dat allemaal niet meer mogelijk. Veel kinderen reageren daarop door alleen maar extra jengelig te worden, zij snappen niet wat er gebeurt. Andere kinderen lijken er minder moeite mee te hebben. Vanmorgen belde een jongetje van 6 jaar mij bijvoorbeeld en zei: “Ik weet waarom jij niet meer komt, want er is een virus”. Hij had het al opgelost want hij gaat nu met zijn moeder meer video’s kijken. 

Maar zo vergaat het helaas niet bij de meeste kinderen. Daar zijn door deze situatie thuis ongelooflijk veel spanningen ontstaan, met alle consequenties van dien."

 

 

Ik vrees dat ik weer opnieuw moet beginnen

 

"Het is zo jammer dat deze crisis roet in het eten gooit bij onze praktijk en therapieen. De thuis-therapieën verliepen net zo mooi. Sommige moeders doen zó hun best het spelprogramma te volgen en laten het resultaat van de week ook zien. Maar voor veel kinderen betekent deze periode een achteruitgang. Al onze trainingen zijn nu ‘on hold’. Het is dramatisch dat we nergens meer mogen komen en geen materiaal meer kunnen vervangen. We moeten nu eerst afwachten hoe alles verloopt. Dan kijken we straks hoe we verder gaan, of we de draad ergens op kunnen pakken. Maar ik vrees dat we weer een hele nieuwe start moeten maken. We hopen dat we weer op Fonds Kind & Handicap mogen rekenen."

 

 

 

Fonds Kind & Handicap zet zich ook tijdens de coronacrisis in voor gezinnen met chronisch zieke of gehandicapte kinderen. Zij worden extra zwaar getroffen, hun wereld wordt nóg beperkter. Dat geldt ook voor zorginstellingen die met de clienten op de locaties 'vast' zitten.

 

Help ons mee om deze gezinnen en zorginstellingen een extra steuntje in de rug te geven
 tijdens deze moeilijke tijd!

 

Deel dit artikel: