close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp · 2021

Dieren oordelen niet

 

Als je als kind een beperking hebt, of een chronische ziekte, dan loop je in je persoonlijke ontwikkeling vaak tegen hindernissen op: fysiek, maar ook sociaal, mentaal en emotioneel. Als je dan ook nog moeilijk contact maakt met mensen, wordt het lastig. Het mooie is, dat juist voor die kinderen contact met dieren heilzaam kan zijn. ‘Dieren zijn vergevingsgezind, ze oordelen niet en kunnen ons helpen te leren over onszelf en te werken aan persoonlijke groei, zelfredzaamheid en weerbaarheid’, zegt Maaike. Maaike is paardencoach en vertelt meer over een bijzonder project.

 

Onder de naam Club Krachtvoer is Maaike begonnen met een speciaal coachingstraject voor kinderen en jongeren van het speciaal onderwijs. Door het inzetten van paarden reikt ze de kinderen extra handvatten aan op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

 

‘We werken voornamelijk aan zelfontwikkeling en persoonlijke groei. Een enkele keer zijn er kinderen die op die manier ondersteund worden in het verbeteren van hun schoolse vaardigheden, maar in de praktijk gaat het meer om het terugvinden van het plezier en de motivatie om te leren, waardoor ze na zo’n periode vaak weer kunnen instromen binnen school.

 

Creëren van succeservaringen

 

Doel van het coachingstraject is het creëren van succeservaringen bij bijzondere kinderen en jongeren door hen te begeleiden bij het aangaan van uitdagingen en hiermee het zelfvertrouwen te laten groeien, de weerbaarheid te vergroten en hen in hun kracht te zetten opdat zij in hun toekomst meer kans hebben om te slagen op het gebied van wonen, werken, vrije tijd en burgerschap.

 

Paarden verstaan alleen lichaamstaal

 

Waarom paarden zo geschikt zijn voor dit coachingsproject? Paarden zijn van nature prooi- en kuddedieren. Om te overleven in de natuur moeten zij gevoelens en intenties van andere dieren kunnen lezen en daarop reageren. Door het leven in de kudde is een paard gericht op leiderschap, samenwerking en balans in de groep. Paarden verstaan alleen lichaamstaal, en hebben geen vooroordelen. Deze eigenschappen gebruiken we bij het coachen met paarden. Paarden kunnen veel vertellen over ons eigen gedrag en onze positie in de maatschappij. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat de omgang met paarden de aanmaak van oxytocine (het knuffelhormoon) stimuleert en dat het paard voor de kinderen een fijn en veilig maatje is waarmee ze uitdagingen durven aangaan die ze anders te spannend vinden.

 

Op speelse wijze

 

Op speelse wijze leren we de kinderen omgaan met lastige situaties of stil te staan bij emoties en hoe daarmee om te gaan. Met hun zachte, lieve en harige maatje durven ze ineens veel meer. Zo’n groot dier dat bereid is om naar je te luisteren - zowel in het opvolgen van opdrachten als ook in het luisteren naar wat je kwijt moet - dát geeft zelfvertrouwen!’

Sommige kinderen komen individueel, maar er zijn ook groepjes waarin kinderen samen met elkaar en de paarden werken.

 

 

 

Krachtvoer 600 x 400 reg. afbeelding 3 (1).png

 

 

 

 

 

 

 

Krachtvoer 600 x 400 reg. afbeelding 2.png

 

 

 

 

 

 

Krachtvoer 600 x 400 reg. afbeelding 3.png

Samenwerking

 

Club Krachtvoer is opgezet in een samenwerking met De Onderwijsspecialisten, Circustheater Stoffel en EquiLateral Kindercoaching . In juni is de ‘coachpilot’ gestart, die ongeveer een half jaar zal duren. Een prachtig project waarbij kinderen met een beperking in hun kracht worden gezet.

 

De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Kind & Handicap.

 

 

 

Samen met onze donateurs maken we een groot verschil in het leven

van veel kinderen met een handicap of chronische ziekte. 

 

Help je mee?

 

 

Deel dit artikel: