close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2019

DELFSHAVEN – Julian (10) heeft een gehoorbeperking. ‘Iedere baby krijgt een gehoortest na zijn geboorte. De dokter merkte tijdens de test dat ik niet reageerde op geluid. In het ziekenhuis bleek dat ik zeer ernstig slechthorend was. Ik was helemaal doof aan mijn rechteroor. Ik hoorde 20 procent met mijn linkeroor’, vertelt Julian op de partnerpagina van Fonds Kind & Handicap in kinderkrant Jong010.

 

Kinderkrant Jong010 biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

Portretfoto van Julian

 

Het CI apparaat op Julian's hoofd

 

Julian met zijn CI aan zijn rechteroor

Een gehoorapparaat voor mijn linkeroor

 

‘Ik kreeg al snel een gehoorapparaat voor mijn linkeroor. Het apparaat zorgt ervoor dat ik met dat oor 80 procent hoor in plaats van 20 procent. Dat vond ik fijn. Maar anderen hebben 2 oren waarmee ze horen. Ik had daardoor het gevoel dat ik dingen miste’, zegt Julian.

 

Wachten op een CI

Julian: ‘Ik wilde graag horen met 2 oren. Mijn logopediste en ouders hebben daarom aan mijn dokters gevraagd of ik een CI kon krijgen. Een CI is een soort computer die in iemand zijn hoofd wordt geplaatst. Het vangt geluiden op en geeft die via bewegingen door aan de hersenen. Het apparaat kan ervoor zorgen dat je met een doof oor kunt horen. Het duurde jaren voordat de dokters besloten dat ik een CI kreeg. Ik was best zenuwachtig want ik wilde het heel graag.’

Horen met twee oren


‘Op 19 juni 2018 is het computertje in mijn hoofd geplaatst. Ik hoor door het apparaat 70 procent met mijn dove oor. Ik hoor nu met 2 oren. Ik kan nu bijvoorbeeld horen van welke richting geluid komt. Ik vind dat heel fijn. Het is voor mij nog wel lastig om goed te horen als er meerdere mensen tegelijkertijd praten. Mijn gehoor kan nog beter worden als mijn hersenen zijn gewend aan het apparaat’, vertelt Julian.

 

School voor doven en slechthorenden

 

Julian: ‘Ik zit op een school voor dove en slechthorende kinderen. Ik vind het fijn dat ik op een school zit waar iedereen een beperking heeft. Niemand vindt mij daar raar. En we houden allemaal rekening met elkaar. Niet alle kinderen bij mij op school kunnen praten. Ik gebruik op school daarom gebarentaal.’

Julian gebaart 'Rotterdam'

"Dit gebaar betekent Rotterdam in gebarentaal", zegt Julian

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest!  Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

 

 pay off groen 400x30.jpg

Deel dit artikel: