close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2023

Mohamed
 

ROTTERDAM – Mohamed (9) heeft suikerziekte. ‘Ik heb een verkeerde hoeveelheid suiker in mijn bloed doordat mijn lichaam niet goed werkt. Ik heb een speciale sensor en pomp die voor een goede hoeveelheid suiker in mijn bloed zorgen. Ik voel me door de sensor en pomp fit’, vertelt Mohamed. 
 

Tekst en foto’s: Suzanne Huig
 

‘Ik weet sinds ongeveer 2 jaar dat ik suikerziekte heb. Ik had steeds dorst. Ik dronk ’s ochtends 1 liter melk tijdens het ontbijt. Ik dronk ’s nachts vaak 2 liter water. Ik moest 6 keer per uur plassen. Ik was ook snel moe. Ik ben daarom met mijn moeder naar de dokter gegaan. De dokter kwam erachter dat ik te veel suiker in mijn bloed had’, vertelt Mohamed.

 

Mohamed reg.) (600 x 470 px) (1).png

Insuline om suikers te gebruiken


‘In eten en drinken zitten koolhydraten. De koolhydraten komen als suikers in je bloed terecht’, vertelt Mohamed. Insuline is een stofje dat zorgt dat je lichaam de suikers kan gebruiken als energie om dingen te doen. Insuline wordt gemaakt in je alvleesklier. Je alvleesklier is een orgaan in je buik. ‘Mijn lichaam maakt geen insuline. Mijn lichaam kan de suikers in mijn bloed daarom niet gebruiken. Ik houd daardoor te veel suikers in mijn bloed. Ik moet insuline in mijn lichaam krijgen om de suikers te kunnen gebruiken’, vertelt Mohamed.
 

Een sensor en insulinepomp

 

‘Ik heb een sensor in mijn arm. Ik kan mijn suikerwaarde meten door een computertje tegen de sensor aan te houden. Mijn waarde moet tussen de 4 en de 8 zijn. De sensor piept als mijn suikerwaarde te laag is. Ik moet dan iets eten of drinken met daarin

koolhydraten’, vertelt Mohamed. Mohamed heeft op zijn buik een insulinepomp. ‘De sensor geeft een seintje aan mijn insulinepomp als mijn suikerwaarde te hoog is. De pomp pompt dan extra insuline mijn lichaam in’, legt Mohamed uit.

 

Koolhydraten tellen


‘De hoeveelheid suiker in mijn bloed verandert als ik iets eet of drink met koolhydraten. Ik tel daarom hoeveel koolhydraten ik eet en drink. Ik voer in mijn insulinepomp het aantal koolhydraten in dat ik eet en drink. De pomp weet daardoor hoeveel insuline mijn lichaam nodig heeft voor een goede suikerwaarde. Ik kan op mijn pomp aangeven dat ik speel of sport. Ik heb meer suiker nodig als ik speel of sport. De pomp houdt tijdens het spelen en sporten in de gaten dat ik genoeg suiker heb. Ik ben heel blij met mijn insulinepomp. Ik kan alles doen doordat mijn pomp mijn suikerwaarde in de gaten houdt’, vertelt Mohamed.

Mohamed thumbnail (1).png

Mohamed thumbnail (2).png

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Mohamed 400 x 600 px).png

Deel dit artikel: