Ik vind het niet erg om anders te zijn. Ik geloof in mijzelf.
close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2020

ROTTERDAM – Eli (8) heeft ADHD en autisme. ‘Dit zorgt ervoor dat ik anders ben dan de meeste kinderen. Ik vind het niet erg om anders te zijn. Ik geloof in mezelf. Ik gebruik geen medicijnen voor mijn ADHD en autisme. Ik ben blij met hoe ik ben’, vertelt Eli op de partnerpagina van Fonds Kind & Handicap in kinderkrant Jong010.

Foto's en tekst: Suzanne Huig

 

Kinderkrant Jong010 biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

Portretfoto van jongen Eli

 

Honderden stemmetjes die tegen mij praten

‘Mijn ADHD zorgt ervoor dat ik heel veel energie heb om na te denken en te bewegen. Mijn hersenen zijn altijd aan het werk. Ik ben daardoor heel druk en voel me vaak onrustig. Ik kan mijn aandacht niet lang op 1 ding richten. Ik hoor soms honderden stemmetjes praten in mijn hoofd. Dat gebeurt automatisch. Ik kan er niets aan doen. Ik vind het niet erg. Het hoort bij mij. Ik ben het gewend. Ik neem ieder uur even een pauze van 1 minuut. Ik maak dan gekke geluiden en schut met mijn armen. Ik schut dan even alle drukte uit mijn lichaam. Ik voel me daarna een stuk rustiger’, vertelt Eli.

Storing in hersenen


‘Autisme is een soort storing in je hersenen. Sommige delen van mijn hersenen kunnen niet zo goed met elkaar samenwerken. Ik vind daardoor sommige dingen moeilijk. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om mij te concentreren als er geluid om mij heen is. Ik word heel gevoelig als ik te veel word afgeleid. Ik wil dan dat alles naar mijn zin gaat. Ik ga schreeuwen of huilen als ik mijn zin niet krijg. Het is voor mij niet fijn om me zo te voelen. En voor de mensen om mij heen is het ook niet fijn als ik zo doe. Ik kan door mijn autisme ook niet goed tegen veranderingen. Het is voor mij heel belangrijk dat ik aan het begin van een dag weet wat ik die dag ga doen’, zegt Eli.

 

Jongen Eli met vliegtuigje

Eli speelt graag met zijn vliegtuig

Kleine klas en duidelijke regels


Eli: ‘Ik zit op basisschool het Instituut Meester Schats Noord. Het is een school voor speciaal onderwijs. Ik heb 12 klasgenoten. Ik heb daardoor niet zoveel afleiding als kinderen in grotere klassen. Dat is voor mij heel fijn. Mijn juffen zijn heel duidelijk. Ik weet op school precies wat ik wanneer ga doen. Mijn juffen houden mij en mijn klasgenoten kalm doordat ze duidelijke regels hebben. Ik heb duidelijke regels nodig om te kunnen leren. Ik ga vervelend doen als er geen regels zijn. Ik ben daarom heel blij met mijn juffen.’

 

Interesse in het heelal en het lichaam


‘Ik ben heel nieuwsgierig naar het heelal en het menselijk lichaam. Ik wil daarover het liefst alles weten. Dat komt door mijn autisme. Ik kijk iedere dag een aantal filmpjes op YouTube over het heelal en het menselijk lichaam. Ik onthoud de informatie uit de filmpjes heel makkelijk. Ik vertel graag aan mijn familie en vrienden wat ik van de filmpjes heb geleerd. Ik ga op woensdag naar de speciale school True Colors Kids. Ik krijg daar extra hulp om meer te leren over de dingen die ik interessant vind. Ik vind dat heel leuk’, vertelt Eli.

 

Eli kijkt op zijn ipad filmpjes

Lekker chillen met interessante filmpjes

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest!  Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

 

 pay off groen 400x30.jpg

Deel dit artikel: