close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp ยท 2019

Partnership met Ilonka Elmont Foundation

De samenwerking heeft in Suriname al geresulteerd in diverse mooie projecten binnen het (voortgezet) speciaal onderwijs. Sport & Bewegen en Kunst & Cultuur is de insteek waarvoor is gekozen.

 

Zo is o.a. het project Special Heroes Suriname ontstaan. Er worden jaarlijks vier sportdagen georganiseerd. Sport is natuurlijk leerzaam, leuk en gezond. Maar de projecten dragen ook bij aan de zichtbaarheid en erkenning van deze doelgroep in de samenleving. Deze positieve verandering is nu al merkbaar, mede dankzij de aandacht van de pers voor deze projecten.

 

Het gevolg is dat kinderen en jongeren met een beperking steeds meer worden gezien! Bestuurslid Nico Teunissen was op bezoek bij de sportdag die eind november plaats vond en doet zijn verslag.

Sportdag Suriname

Nico vertelt

’s Morgens om 7u is het al druk op het Boy’s sportterrein aan de Eldoradolaan. De eerste coaches/vrijwilligers melden zich. Al deze vrijwilligers hebben een training van de Ilonka Elmont Foundation gehad: de zogenaamde Ready and Able cursus. Voor mij veel bekende gezichten, ik ben ze de afgelopen jaren tijdens het geven van deze training, tegengekomen. Daarnaast zijn er ook studenten van de ‘International School of Suriname’ aanwezig. Mooi dat zulke jonge studenten, vanuit verschillende landen van de wereld, hier hun tijd voor vrij willen maken!

Olympiers in zonnetje gezet

De eerste sporters melden zich een kwartiertje later. De Leerlingen van SOGK hebben er zin in. Onder hen twee medaillewinnaars van de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. Uiteraard worden zij bij de start van de dag in het zonnetje gezet. Vol trots tonen zij hun medailles! Vlot worden alle spellen door de coaches uitgezet, onderwijl komen alle overige sporters aan. Leerlingen van TJG en VSO Ilse Labadie. Wat opvalt is dat de sfeer gelijk goed is. De Surinaamse DJ ondersteunt met muziek. Nog voordat het sportprogramma daadwerkelijk is begonnen, wordt er gedanst en plezier gemaakt. 

Soepeltjes

Na mooie woorden van Kathleen Djasman, voorzitter van de Ilonka Elmont Foundation, kan de sportdag beginnen. O.a. Boccia, Steltlopen, Trefbal en (Kick)boksen staan op programma. Alle leerlingen en ook hun (school) begeleiders hebben een schema gekregen. Het wisselen naar de verschillende onderdelen én de begeleiding bij de activiteiten verloopt perfect. Coaches en begeleiders weten de sporters te motiveren, het enthousiasme werkt aanstekelijk! 

Plezier en zichtbaarheid

Tijdens een live radio-interview verwoordt Kathleen Djasman wat ze ziet op het sportveld. ‘Deze leerlingen hebben talenten die gezien moeten worden. Talenten in de breedste zin van het woord. Door ondersteuning van Fonds Kind & Handicap is het voor ons mogelijk deze sportdagen en andere activiteiten te organiseren. Daarnaast komen we met onze activiteiten en uiteraard helpt de bekendheid van Ilonka Elmont daarbij, veel in het nieuws. Dit zorgt voor draagvlak binnen de Surinaamse samenleving. Kinderen en jongeren met beperkingen kunnen vaak veel meer dan je denkt en dat zie je hier vandaag op het sportveld.’

Perspectief

De sportdagen voor het (voortgezet) speciaal onderwijs zijn inmiddels een begrip in Suriname. Ook vandaag, hier op het Boy’s sportterrein, straalt het plezier er vanaf. Kinderen en jongeren gaan, ieder op zijn of haar niveau, tot het uiterste. Tijdens de kickboks clinic zie ik een meisje van 17 jaar. Zij krijgt onderwijs op VSO Ilse Labadie. De coach die de clinic aanbiedt, ziet hoe fanatiek ze is. Ze pakt alles erg snel op. ‘Ik zou dit elke dag wel willen doen’, is haar reactie. Het zou zo mooi zijn als dit straks op haar school echt georganiseerd kan worden. Zo ver is het nog niet, maar met de impulsen die nu in Suriname worden gegeven, komt deze stap steeds dichterbij.  

Gemotiveerd om door te gaan

Aan het einde van de sportdag is er voor alle deelnemers eten, drinken en ijs van de Lions Club Paramaribo. Tijdens het eten draait de DJ ‘Billie Jean’ van Michael Jackson. Een leerling van SOGK bedenkt zich niet, gaat op het veld staan en danst als een prof! Over bijzondere talenten gesproken!

Soepel georganiseerde sportdag Suriname

Alle deelnemers worden bedankt voor de prachtige dag, coaches en begeleiders voor hun inzet. Detail: alle begeleiders moeten voor het naar huis gaan nog een uitgebreid evaluatieformulier invullen. Terwijl ikzelf dit formulier ook invul, betrap ik me erop dat ik niet veel verder kom dan alleen maar negens en tienen op te schrijven. Om me heen zie ik hetzelfde gebeuren ……. En terecht! Een heel goed georganiseerde dag. Vanuit het oogpunt van Fonds Kind & Handicap een partnership waar we trots op mogen zijn!

Deel dit artikel: