close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Campagnes · 2020

Ik had zo'n zin in de Special Olympics!

 

Meisje Vera voor bord Special Olympics

Dit is Vera. Vera zou meedoen aan de Special Olympics 2020 die gepland stonden op 12, 13 en 14 juni in Den Haag. Misschien heb je haar wel gezien op één van de posters van de Special Olympics? Helaas heeft de organisatie op 25 maart moeten besluiten om de spelen af te lasten i.v.m. het Coronavirus. Hieronder lees je hoe Vera hier mee om gaat!

 

Fonds Kind & Handicap is gouden sponsor van het grote landelijke sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking en was van plan om enkele spelers en teams te gaan volgen in hun voorbereidingen naar de spelen toe. Maar ja, nu het Coronavirus wereldwijd de kop op heeft gestoken staat alles op losse schroeven. Voor iedereen en dus ook voor de 2000 verstandelijk gehandicapten die zouden meedoen met de Special Olympics: sporthallen en zwembaden zijn gesloten, groepstrainingen zijn verboden, we moeten zoveel mogelijk binnen blijven..... 

 

Op dinsdag 17 maart zouden we eigenlijk een eerste persoonlijke kennismaking hebben met  zwemster Vera op het Westerhonk. We zouden samen met haar zus Iris haar verhaal horen over haar voorbereidingen voor de Special Olympics. Maar vanwege het Coronavirus is dat niet doorgegaan. Toen al waren er strenge maatregelen om de verspreiding van het virus te beperken.

 

Daarom hebben we via de email een aantal vragen opgestuurd naar Iris. Zij heeft ze samen met Vera doorgenomen en beantwoord. En ook dat ging telefonisch, want inmiddels is het Westerhonk ook ‘op slot’, net als de meeste zorglocaties in heel Nederland en mag Vera geen bezoek meer ontvangen.

 

Even kennismaken

Waar woon je?
Op het Westerhonk in Monster.
 

Wat doe je in het dagelijks leven
Ik ben vaak aan het haken en puzzels maken (Disney van 1000 stukjes) . Op mijn laptop kijk ik vaak via YouTube filmpjes en speel ik Bubble Games. Dat doe ik op de dagbesteding van het Westerhonk.

 

Heb je broers en zussen?
Ik heb een zusje (24) en twee broertjes (23 en 20).
 

Hoe lang zwem je al?
Eigenlijk al mijn hele leven. Eerst op vakantie en later leszwemmen (via school) en bij de SGK. Ik weet niet meer precies sinds wanneer, maar zeker al zo’n 14 jaar zwem ik bij de SGK (red: Stichting Sportbelang Gehandicaptensport uit Den Haag).
 

 

Meisje Vera in zwembad

Vertel eens wat meer over dat zwemmen

Heb je ook wel eens een andere sport gedaan?
Nee, niet echt. Met onze groepswoning doen we wel 1x in de week Beweging. Dat is een soort gym.  Alleen nu doen we dat ook niet door het Coronavirus.
 

Hoe lang doe je al aan wedstrijdzwemmen?
Zo’n 2,5 jaar.
 

Van welk onderdeel hou je het meest (borstcrawl, schoolslag oid)?
De rugcrawl
 

Aan welk onderdeel heb je een hekel?
Ik heb geen onderdeel waar ik een hekel aan heb. Ik vind eigenlijk alles wel leuk.
 

Voor welk onderdeel was je ingeschreven voor de Special Olympics
Voor de vrije slag en rugcrawl. Bij beide afstanden doe ik de 25 meter.

Doe je dat alleen of met een team?
Ik doe dat samen met mijn team. We trainen altijd op donderdagavond in een zwembad in Den Haag.
 

Hoe vaak train je normaal gesproken? Waar train je en met wie?
Ik train 1x in de week met twee coaches. In het zwembad hebben we een vaste baan waarin we trainen. Meestal zijn we met z’n vieren tot zessen.
 

Door het Coronavirus kun je nu helaas niet naar het zwembad om te trainen. Doe je nu iets anders om aan je conditie te werken zodat je wel fit blijft?
Ik doe zelf niet echt iets. Maar wel ga ik bijna elke dag wandelen. Dan gaat de begeleiding van de woning met ons mee. Als dit weer over is ga ik weer gewoon in het zwembad trainen denk ik.

 

 

 

 

Meisje Vera met geit boerderij dagbesteding

Het Westerhonk zit sinds maandag 23 maart ‘op slot’ is vanwege het Coronavirus. Hoe vind je dat? Krijg je nog wel bezoek of mag dat nu ook niet?

In het begin was het wel wennen, maar nu heb ik er niet veel moeite mee, ik zoek afleiding. Ik heb al een paar kaartjes geknutseld en opgestuurd. Ook kan ik gelukkig nog bellen en whatsappen.
 

Kun je nog wel naar de dagbesteding? Als dat niet kan, wat doe je dan nu de hele dag?
Nee, ik kan niet naar de dagbesteding. De begeleiding maakt nu een programma en dat gaan we die dag doen. Ik heb al een chocoladecake gebakken. We gaan elke dag wandelen en ik heb kaartjes geknutseld.
 

Had je ook een doel of een droom voor de Special Olympics, misschien een tijd die je wilde halen of iemand die je graag wil verslaan? 😉
Ik vind het al leuk om mee te doen. Ik ben wel verdrietig dat het nu niet door gaat. Daarom zoek ik vaak afleiding. En de volgende keer ga ik me wel weer opgeven.

 

Vera zelfgehaakt lapje

Een gehaakt lapje. Helemaal zelf gemaakt!

 

Vera dagbesteding boetseren

Een eerdere foto van Vera aan het werk op de dagbesteding

De Special Olympics Nederland vinden om het jaar plaats en zijn speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit jaar zou het sportevenement plaatsvinden in Den Haag. Fonds Kind & Handicap maakt zich sterk voor kansen voor kinderen en jongeren met een handicap. Daarom waren wij gouden sponsor voor de Special Olympics Den Haag 2020! Momenteel wordt bekeken of de Spelen uitgesteld worden naar 2021. Ook dan zullen wij de sporters en de organisatie van harte steunen!

Jij toch ook?! 

 

Daarmee helpen we kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking om hun droom waar te maken. De droom om een 2e Cruijff te worden. Of net zo goed als Kiki Bertens. Of net zo sterk als Rico Verhoeven. Door deelname krijgen de kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen, vrienden, een groter uithoudingsvermogen, leren zij op speelse wijze dingen en hebben, net als zoveel andere mensen, een heerlijke uitlaatklep.

 

 pay off groen 400x30.jpg

Deel dit artikel: