close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2019

Portretfoto van Milou

ROTTERDAM – Milou (7): ‘Ik bleek ernstig slechthorend te zijn bij mijn geboorte. Dat betekent dat ik alleen met een gehoorapparaat kan horen wat er wordt gezegd. Ik kreeg als baby daarom 2 gehoorapparaten. De gehoorapparaten hielpen mij te weinig om goed te kunnen spreken. Ik heb daarom in allebei mijn oren een CI gekregen. Ik merkte gelijk verschil. Ik hoorde ineens bijvoorbeeld de deurbel, onweer en de vogels buiten. Ik ben hetzelfde als andere kinderen. Ik hoor alleen op een andere manier.’

 

Kinderkrant Jong010 biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

Omdat ik nu kan horen kan ik dansen

 

‘Ik ben heel blij dat ik kan horen. Dansen is heel belangrijk voor mij. Ik zit op dansles en ik dans vaak thuis. Het geeft mij een blij en fijn gevoel. Ik zou niet kunnen dansen als ik geen muziek kon horen’, zegt Milou.

 

Apparaatjes aan mijn oren


Milou: ‘De CI’s zijn eigenlijk 2 apparaatjes die aan mijn oren hangen. De microfoons van die apparaatjes vangen geluiden op. Die geluiden gaan via draden naar de slakkenhuizen in mijn oren. De geluiden worden daar door een soort computertje in mijn hoofd omgezet zodat ik ze hoor. Ik hoor niet zoveel verschillende klanken als anderen. En de geluiden klinken een beetje zoals anderen onder water horen, heb ik begrepen.’

 

Milou danst heel graag

Het woord dansen in gebarentaal

In gebarentaal betekent dit dansen

Soms doof


‘Ik heb de CI’s niet altijd in. Het is bijvoorbeeld niet fijn om er mee te slapen, springen of spelen. Ik doe ze daarom soms uit. Ik ben dan helemaal doof. Ik ga dan op mijn gevoel en mijn zicht af. Mijn gevoel is heel goed. Ik voel bijvoorbeeld de grond onder mij trillen als iemand de trap op loopt. Ik kijk goed om me heen wat er gebeurt. Ik merk bijvoorbeeld dat iemand mijn kamer in komt doordat het licht aan gaat’, zegt Milou.

Spreken in gebarentaal


‘Ik zit op een school voor dove en slechthorende kinderen. Ik leer op school gebarentaal. Ik vind het belangrijk om gebarentaal te kunnen, omdat ik mijn CI’s niet altijd kan dragen. Ik spreek dan via gebarentaal. Ik vind het fijn dat alle kinderen bij mij op school de apparaten in mijn oren kennen. Ze stellen er nooit vragen over’, vertelt Milou.

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest!  Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

 

 pay off groen 400x30.jpg

Deel dit artikel: