close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Moiz  (450 x 650 px).png

Meer begrip

 

Fonds Kind & Handicap werkt naast directe hulpverlening ook via voorlichting aan een betere positie van gehandicapte kinderen. Daarom zijn we in januari 2019 een samenwerkingsverband aangegaan met Kinderkrant Jong010. Deze krant biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

 

In elke uitgave staan 1 of 2 interviews van kinderen die een beperking hebben of een chronische ziekte. Zij vertellen er hun verhaal over hoe zij elke dag omgaan met hun beperking, hoe het op school gaat, wat ze wel of niet kunnen doen, kunnen eten/drinken, etc. Het geeft een mooi inkijkje in hun leven en zorgt voor meer begrip.

 

Een beperking hebben wordt bespreekbaar

 

De gratis kinderkrant heeft een oplage van 38.000. Hij wordt uitgedeeld op alle basisscholen in Rotterdam. De kinderen die hun verhaal vertellen zijn zelf ook woonachtig in Rotterdam of directe omgeving, wat voor een stuk herkenning zorgt bij de jonge lezers. In de meeste klassen wordt de krant klassikaal besproken, waarna de krant mee naar huis gaat. Op deze manier wordt het thema anders zijn en het hebben van een handicap op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt. Het zorgt voor meer begrip voor kinderen die hier dagelijks mee te maken hebben.

 

En dat het werkt blijkt uit het lezersonderzoek dat Jong010 gehouden heeft: ruim 37.000 kinderen hebben een pagina van Fonds Kind & Handicap gelezen en hebben nagedacht over kinderen met een beperking of handicap. En zelfs meer dan 33.000 kinderen zijn daardoor ook anders gaan denken! Een prachtig resultaat dus.

Jong 010 mei 2021 thumbnail 360 x 259.png

Fenne heeft jeugdreuma.

thumbnail Yannick 380 x 350.png

Yannick heeft het Noonan syndroom.

Ben je nieuwsgierig naar de verhalen van de andere kinderen?

Alle interviews worden gepubliceerd in onze nieuwsberichten in de categorie Voorlichting.