close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Interview meisje

 

 

Kinderen met een handicap vertellen hun verhaal

 

Sinds januari 2019 heeft Fonds Kind & Handicap een samenwerking met Kinderkrant Jong010 om kinderen met een beperking wat meer op de voorgrond te laten treden. Jong010 is dé kinderkrant van Rotterdam. Elke maand vertellen 1 of 2 kinderen met een handicap hun verhaal. De kranten worden uitgereikt op alle basisscholen in Rotterdam, waar ze klassikaal worden besproken.

Meer begrip

 

Fonds Kind & Handicap werkt naast directe hulpverlening ook via voorlichting aan een betere positie van gehandicapte kinderen. Daarom zijn we in januari 2019 een samenwerkingsverband aangegaan met Kinderkrant Jong010. Deze krant biedt de mogelijkheid om het thema 'anders zijn' op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken. Bovendien kunnen kinderen die een beperking hebben of chronisch ziek zijn meer op de voorgrond treden.

 

In elke uitgave staan 1 of 2 interviews van kinderen die een beperking hebben of een chronische ziekte. Zij vertellen er hun verhaal over hoe zij elke dag omgaan met hun beperking, hoe het op school gaat, wat ze wel of niet kunnen doen, kunnen eten/drinken, etc. Het geeft een mooi inkijkje in hun leven en zorgt voor meer begrip.

Anders zijn wordt bespreekbaar

 

De gratis kinderkrant heeft een oplage van 38.000. Hij wordt uitgedeeld op alle basisscholen in Rotterdam. De kinderen die hun verhaal vertellen zijn zelf ook woonachtig in Rotterdam of directe omgeving, wat voor een stuk herkenning zorgt bij de jonge lezers. In de meeste klassen wordt de krant klassikaal besproken, waarna de krant mee naar huis gaat. Op deze manier wordt het thema anders zijn en het hebben van een handicap op een laagdrempelige manier bespreekbaar gemaakt. Het zorgt voor meer begrip voor kinderen die hier dagelijks mee te maken hebben.

 

En dat het werkt blijkt uit het lezersonderzoek dat Jong010 gehouden heeft: ruim 25.000 kinderen hebben de pagina van Fonds Kind & Handicap gelezen en hebben nagedacht over kinderen met een beperking of handicap. En zelfs meer dan 21.000 kinderen zijn daardoor ook anders gaan denken! Een mooi resultaat dus.

 

Nathan met zijn paard

Nathan heeft autisme een rijdt paard

Anais met haar gitaar

Anais heeft epilepsie vanwege een waterhoofd

Ben je nieuwsgierig naar de andere verhalen van de kinderen?

Alle interviews worden gepubliceerd in onze nieuwsberichten in de categorie Voorlichting.