close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp · 2020

Veilig spelen in de speeltuin

 

Afgelopen week hebben we een prachtig initiatief gesteund dat mogelijk is gemaakt door de extra giften die zijn binnengekomen naar aanleiding van onze oproep om extra te doneren om gezinnen en instellingen te helpen tijdens de coronacrisis: een veilig en exclusief privé speelmoment voor gehandicapte kinderen in Speeltuin De Gibraltar!

 

De speeltuin zet zich altijd al in voor inclusiviteit door te zorgen voor toegankelijke speeltoestellen. En ook tijdens deze coronacrisis denken de speeltuinjuffen Rhea en Jolanda aan de gehandicapte kinderen! Speciaal voor hen hebben zij de mogelijkheid gecreëerd om op afspraak naar de speeltuin te komen.

2 kinderen in rolstoel in speeltuin

Inclusieve speeltuin

 

Speeltuin De Gibraltar in Amsterdam staat bekend om de ruime mogelijkheden voor kinderen met een handicap. De toestellen zijn breed opgezet zodat je er met een rolstoel goed doorheen kunt. Diverse toestellen zijn ook aangepast en geschikt om met rolstoel en al te gebruiken, zoals de favoriete rolstoelschommel. De glijbanen zijn extra breed, zodat een kind er met zijn begeleider op kan als dit nodig is.

 

Schrijnende verhalen

 

Tijdens de coronacrisis krijgt Fonds Kind & Handicap veel schrijnende verhalen te horen: gezinnen die in complete isolatie thuis zitten en angstvallig de deur dicht moeten houden voor elk bezoek vanwege de kwetsbare gezondheid van kinderen. Kinderen die niet naar de dagbesteding of school kunnen en daardoor een vaste structuur en regelmaat missen, met allerlei gedragsprobleem van dien. Deze verhalen kwamen ook de speeltuinjuffen Rhea en Jolanda ter ore van ouders met kinderen met een beperking. Waar veel andere jonge kinderen nog buiten spelen, komen deze kinderen eigenlijk niet buiten.

1,5 meter lastig met rolstoel

 

Ouders vertellen dat de rolstoelen op straat lastig kunnen uitwijken en dat passerende voetgangers geen rekening houden met de 1.5 meter afstandsregel. Ook de kinderen zelf vinden het lastig om hier rekening mee te houden. Dat geeft stress en een onveilig gevoel. Speelplekken, pleinen en parken in Amsterdam die nog wel open zijn vinden ze te druk.

 

Spelen op afspraak

 

Daarom biedt speeltuin de Gibraltar speciale speelmomenten voor gehandicapte kinderen. Dit gaat op afspraak, zodat het kind de speeltuin min of meer voor zichzelf heeft. Zowel voor als na het bezoek wordt de speeltuin goed schoongemaakt met desinfecterende middelen. De Gibraltar deed een verzoek bij Fonds Kind & Handicap om een financiële bijdrage om deze exclusieve speelmomenten mogelijk te maken. En dat initiatief hebben we van harte toegezegd!  
De ouders kunnen relaxed op een bankje zitten en de kinderen kunnen veilig en, heel belangrijk: VRIJ Spelen.

Even de vrijheid proeven tijdens een speelmoment op afspraak

meisje in rolstoelschommel

met de rolstoel in de speeltuin

Fonds Kind & Handicap zet zich ook tijdens de coronacrisis in voor gezinnen met chronisch zieke of gehandicapte kinderen. Zij worden extra zwaar getroffen, hun wereld wordt nóg beperkter. Dat geldt ook voor zorginstellingen die met de clienten op de locaties 'vast' zitten.

 

Help ons mee om deze gezinnen en zorginstellingen een extra steuntje in de rug te geven
 tijdens deze moeilijke tijd!

 

Deel dit artikel: