close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2020

Jongens van het hockeyteam gearmd

ROTTERDAM – Taeke (11) en Kevin (12) zitten in het G2-team bij Rotterdamse Hockeyvereniging Leonidas. ‘Een G-team is een team voor kinderen met een beperking. Sommige spelers hebben een lichamelijke beperking. Sommige spelers hebben een gedragsbeperking. En sommige spelers hebben een lichamelijke beperking én een gedragsbeperking’, legt Taeke uit. Kevin: ‘We houden allemaal rekening met elkaar. Niemand wordt uitgelachen.’

Taeke en Kevin zouden meedoen met de Special Olympics Nationale Spelen 2020. Door de coronacrisis is deze helaas niet doorgegaan. Op de pagina van Fonds Kind & Handicap in kinderkrant Jong010 vertellen de jongens hun verhaal.

Tekst en foto's Suzanne Huig

Autisme

 

Taeke en Kevin hebben allebei autisme. ‘Onze hersenen werken een beetje anders. We vinden het soms lastig om te begrijpen wat er om ons heen gebeurt. En we weten soms niet goed hoe we ergens op moeten reageren’, legt Taeke uit. Kevin heeft ook een verstandelijke beperking. ‘Ik vind het moeilijk om dingen te leren. Ik heb meer tijd en uitleg nodig om iets te leren’, vertelt Kevin.

 

 

6 spelers


‘Een gewoon hockeyteam bestaat uit 11 spelers. Ons team bestaat uit 6 spelers. Ons team is dus veel kleiner en daardoor ook rustiger. Ik vind dat heel fijn’, zegt Taeke. ‘Ons team heeft meerdere trainers. Ik kan daardoor een trainer om extra uitleg vragen als ik iets niet snap. Dat vind ik fijn’, vertelt Kevin.

Speciale regels


In een G-team gelden speciale spelregels. ‘We spelen op een kwart van een hockeyveld. We hoeven daardoor minder te rennen. Ik vind dat fijn want ik ben snel moe’, zegt Kevin. ‘Een regel is dat we rekening houden met onze tegenstanders. We moeten 3 keer overspelen voordat we mogen scoren als we voor staan met 3 of meer punten verschil. De tegenstander krijgt daardoor iets meer kans om nog te kunnen winnen’, vertelt Taeke.

 

Portretfoto van de jongens

 

 

Kevin en Taeke hockeyen

Trainen en wedstrijden spelen


‘We trainen van maart tot november 2 keer per week buiten. We trainen van november tot maart 1 keer per week in een zaal. We spelen ongeveer 2 keer per maand een wedstrijd tegen een ander G-team’, zegt Kevin. Taeke: ‘We zouden in juni meedoen aan Special Olympics Nationale Spelen 2020. Het landelijke sportevenement voor sporters met een beperking kan door het coronavirus niet doorgaan. Dat vinden we heel jammer.’

 

De slogan voor de Special Olympics Den Haag 2020 is: Meedoen? Natuurlijk! Heel passend bij waar wij als Fonds voor staan. Daarom zijn wij Gouden Sponsor van de Special Olympics. In 2021 zijn we zeker weer van de partij!

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest!  Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

 

 pay off groen 400x30.jpg

Deel dit artikel: