close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2024

Broers: Kyan en JustinROTTERDAM – Kyan (10) zijn broer heeft autisme. Kyan: ‘Mijn broer heet Justin. Hij is 11 jaar oud. Mijn broer mist een soort puzzelstukje in zijn hersenen. Sommige dingen vindt hij daardoor lastig of kan hij niet. Hij kan bijvoorbeeld niet praten.’

 

Tekst en foto’s: Suzanne Huig

De hersenen van iemand met autisme werken een beetje anders. Voor kinderen met autisme zijn sommige dingen daardoor lastig. Er zijn verschillende vormen van autisme. Sommige kinderen met autisme vinden het bijvoorbeeld lastig om met anderen om te gaan. Anderen hebben moeite om te begrijpen wat er om hen heen gebeurt of vinden het bijvoorbeeld lastig om met veranderingen om te gaan.

 

Kyan en Justin   (600 x 400 px).png

Praten tegen Justin


‘Justin kan niet praten door zijn autisme. Ik vind het soms jammer dat Justin niet kan praten. Ik vind het bijvoorbeeld jammer dat hij niet kan vertellen wat hij op school meemaakt. Justin verstaat en begrijpt mij wel. Ik praat daarom gewoon tegen Justin. Ik vraag iedere ochtend aan Justin of hij lekker heeft geslapen. Ik vraag iedere avond aan Justin of hij een leuke dag heeft gehad. Ik vind het belangrijk om vragen aan hem te stellen. Justin weet daardoor dat ik aan hem denk en dat hij bij mij hoort. Hij hoeft zich daardoor niet alleen te voelen. Ik vind het belangrijk dat Justin voelt dat ik er voor hem ben’, legt Kyan uit.
 

Rekening houden met Justin


‘Justin kan niet vertellen hoe hij zich voelt. Ik kan gelukkig aan Justin zien hoe hij zich voelt. Hij huilt als hij verdrietig is. Hij doet zichzelf pijn als hij gefrustreerd is. Hij gooit met een knuffel als hij boos is. Hij lacht en rent als hij blij is. Ik vind het fijn dat ik kan zien hoe hij zich voelt. Ik kan daardoor rekening met hem houden’, vertelt Kyan.

 

Samen spelen


Kyan: ‘Justin vindt het leuk als ik hem kietel. Hij vindt het lastig om samen te spelen. We spelen daarom vaak naast elkaar. We spelen dan allebei met ons eigen speelgoed. Justin vindt het soms spannend om nieuwe dingen te proberen. Ik help hem daarom als hij iets nieuws probeert. Ik heb hem bijvoorbeeld laten zien hoe hij een bal kan gooien.’
 

Leren op zijn eigen niveau


‘Justin is snel afgeleid door zijn autisme. Hij heeft daardoor moeite om dingen te leren. Justin gaat daarom naar een speciale school voor kinderen met een beperking. Alle leerlingen op die school leren op hun eigen niveau en op hun eigen tempo. Justin kan zichzelf zijn op die school’, vertelt Kyan.

Kyan en Justin   (600 x 400 px) (2).png

 

Kyan: "Ik vind het heel leuk om Justin zijn broer te zijn."

 

Kyan en Justin   (600 x 400 px) (1).png

 

Justin en Kyan

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Kyan en Justin (450 x 650 px).png

Deel dit artikel: