close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2020

Lyme door een piepklein beestje

 

 

Jongen Damian met medicijndoos Lyme

 

 

Damian heeft de ziekte van Lyme. In de uitgave van april 2019 van Kinderkrant Jong010, waar Fonds Kind & Handicap elke maand een voorlichtingspagina heeft, vertelt hij zijn verhaal.

 

‘Ik was in juni 2006 op vakantie in Zuid-Frankrijk. Ik ben daar waarschijnlijk via een muggenbeet besmet geraakt. Die mug droeg de bacterie bij zich. Ik werd in augustus 2006 ziek. Ik kreeg keelontsteking. Ik was vanaf dat moment iedere maand ziek. Ik had vaak koorts. Ik was heel moe. Ik kon niet doen wat andere kinderen deden’, vertelt Damian.

 

 

 

Zoeken naar een diagnose

 

‘Dokters konden niets voor mij doen omdat ze niet wisten wat ik had. Ik moest van de dokters rustig aan doen. Sommige mensen zeiden dat ik gewoon lui was. Ik vond dat heel vervelend. Ik bleef me moe en ziek voelen. Ik was 7 jaar toen ik bij een natuurarts kwam. Die arts deed testjes waaruit bleek dat het niet goed ging met mijn lichaam. Ik had bijna geen energie. Mijn nieren en darmen werkten daardoor niet goed.’

 

Pilletjes en druppels


‘De natuurarts heeft verschillende testjes gedaan. Uit de testjes bleek dat de bacterie van de ziekte van Lyme in mijn lichaam zat. Het was voor mij een opluchting dat ik na jaren eindelijk wist wat er met mijn lichaam aan de hand was. Het gaf mij rust. Ik neem vanaf dat moment 3 keer per dag pilletjes en druppels om de bacterie te doden. Ik slik ook veel extra vitamines om mijn lichaam sterker te maken. De arts doet één keer per 6 weken testen om te kijken welke pilletjes en druppels ik nodig heb’, zegt Damian.

Verschillende klachten


‘Ik voel me door mijn medicijnen beter. Ik ga iedere dag 6 uur naar school. Soms is de bacterie heel rustig. Ik voel me dan goed. De bacterie valt mijn lichaam soms hard aan. De bacterie valt mijn lichaam steeds op een andere manier en plek aan. Ik heb daardoor veel verschillende klachten. Ik heb bijvoorbeeld pijn in mijn spieren, gewrichten of buik. De klachten gaan over als ik rust neem’, vertelt Damian.

Snel moe


Damian: ‘Ik ben snel moe doordat mijn lichaam vecht tegen de bacteriën van de ziekte van Lyme. Ik kan daardoor soms niet doen wat mijn vrienden doen. Ik heb na een schooldag vaak geen energie meer om iets leuks te doen. En ik ben bijvoorbeeld snel moe als ik zwem of voetbal. Dat voelt rot. Ik zou het liefst zo fit als andere kinderen willen zijn. Ik hoop dat de bacterie ooit helemaal uit mijn lichaam verdwijnt.’

Jongen Damian met Lyme voor raam

 

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010. De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis. In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte. Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

Deel dit artikel: