close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2023

Rovano heeft autisme
 

ROTTERDAM – Rovano (10) heeft autisme. ‘Mijn hersenen werken een beetje anders dan bij veel anderen. Het is in mijn hoofd heel druk. Ik denk aan veel dingen tegelijkertijd’, vertelt Rovano.

 

Tekst: Suzanne Huig
Foto's: Peter Snaterse

 

‘Mijn hersenen zorgen ervoor dat ik soms dingen doe zonder eerst na te denken. Ik zeg bijvoorbeeld ineens iets of ik zwaai ineens met mijn armen. Ik kan me dan even niet beheersen’, zegt Rovano.

 

Een duidelijk schema


‘Ik heb thuis een duidelijk schema. Ik vind het heel fijn om een duidelijk schema te hebben. Ik weet door het schema precies wat ik wanneer moet doen. Ik voel me daardoor rustiger in mijn hoofd. Ik sta bijvoorbeeld iedere dag om 07:00 uur op. Ik kleed me dan eerst aan. Ik eet en drink daarna’, vertelt Rovano.
 

Rovano (600 x 700 px) (600 x 630 px).png

Een kleine klas

 

Rovano: ‘Ik zit op basisschool Instituut Meester Schats Zuid. Ik zat tot vorig jaar op een andere school. Ik vond het lastig om mij op die school te gedragen. Ik kon me niet goed concentreren. Ik hield me daardoor niet aan de regels. Ik kreeg daardoor vaak straf. Ik zit op basisschool Instituut Meester Schats Zuid met 13 andere leerlingen in een klas. Ik kan me goed concentreren doordat ik met weinig kinderen in een klas zit. Ik voel me fijn op basisschool Instituut Meester Schats Zuid.’
 

Regels op school  


‘Basisschool Instituut Meester Schats Zuid heeft heel duidelijke schoolregels. Ik vind dat fijn. Ik weet daardoor goed wat de leraren

van mij verwachten en wat er op een dag gaat gebeuren. Ik kan me daardoor beter gedragen. Ik krijg bijna nooit straf op school’, vertelt Rovano.

 

Leraren begrijpen mij

 

Rovano: ‘De leraren van basisschool Instituut Meester Schats Zuid begrijpen mij. Ze begrijpen bijvoorbeeld dat ik soms even wil lezen om rustig te worden. Ik mag daarom soms bijvoorbeeld in mijn stripboek lezen om even te ontspannen. De leraren zorgen er ook voor dat ik soms even kan bewegen. Ik mag soms bijvoorbeeld tuinieren op school. Ik kan dan even mijn energie kwijt. Ik kan me daarna weer goed concentreren.’

Rovano 600 x 400.png

 

Rovano 600 x 400 (1).png

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Rovano 400 x 600.png

Deel dit artikel: