close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Directe hulp · 2021

Zelfvertrouwen ontwikkelen

 

Fonds Kind & Handicap steunt al jaren diverse scholen en organisaties op de Antillen die zich inzetten voor gehandicapte kinderen. Muriel's Kitchen Foundation ontwikkelt bijvoorbeeld creatieve en educatieve programma's voor kinderen en jongeren met een beperking op Curaçao. Zo is er bijvoorbeeld de grote moestuin, waar de kinderen niet alleen groente en fruit leren te verbouwen, maar ook om er na de oogst iets lekkers van te koken. Inmiddels heeft Muriel’s Kitchen met behulp van Fonds Kind & Handicap een nieuw programma gerealiseerd om het zelfvertrouwen van deze kinderen nog meer te stimuleren: Dream Catcher, een Growth Mindset training. 

Schoolmeisjes bij Muriels Kitchen

Meisje laat trots de oogst zien

Moestuin projecten

Al jaren verzorgt de stichting praktische moestuin projecten voor het speciaal onderwijs op Curaçao, voor kinderen die anders deze praktische ervaring niet zullen krijgen. Deze projecten leert de kinderen op een praktische manier om hun eigen zelfvertrouwen en zelfredzaamheid te verhogen, te samenwerken in groepsverband door praktisch bezig te zijn, en uiteraard zorg te dragen voor levende organismen op een duurzame manier. De kinderen en jongeren worden tijdens deze projecten actief gestimuleerd en gesteund, wat zij vanuit de school of thuis niet altijd (kunnen) krijgen.

 

 

Enthousiasme en betrokkenheid

Tijdens deze projecten viel het vaak op hoe enthousiast en betrokken de kinderen waren en hoe het zelfvertrouwen groeide. Dit heeft ertoe geleid dat de stichting het Growth Mindset training programma Dream Catcher heeft ontwikkeld.
 

Een praktisch trainingsprogramma

Dream Catcher is een praktisch trainingsprogramma dat gebruik maakt van het speciaal ontwikkeld werkboek, met leerzame, creatieve en interactieve oefeningen. Deze oefeningen helpen bij de ontwikkeling van veerkracht en het reguleren van emoties in lastige situaties en de 'growth mindset' te versterken. Om uiteindelijk handvatten en oplossingen voor een groter zelfvertrouwen en veerkracht te bieden, voor alle kinderen en jongeren.


De bijbehorende begeleiding is specifiek gericht op schoolgaande kinderen met een (meervoudige) beperking. 

 

Het project Dream Catcher is tot stand gekomen dankzij een financiële bijdrage van Fonds Kind en Handicap en andere lokale fondsen.

 

Momenteel genieten maar liefst 3 klassen van de Prof. van Houte School op Curacao van het project, dat nog in de pilot-fase is. Er staan nog 2 scholen te trappelen om te beginnen en ook particulier zijn er al veel aanvragen binnengekomen.

Muriels Kitchen Dreamcatcher schrijven reg afb 600x800.jpg

Wanneer alle kleine aanpassingen gedaan zijn, zal het werkboek en de training online komen te staan, in het Nederlands en Engels, voor iedereen om de vruchten te plukken en de mindset van een ieder te kunnen versterken, en de steun te bieden die nodig is. 


Deel dit artikel: