close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo Side Logo
Voorlichting ยท 2023

Silvio heeft epilepsie
 

ROTTERDAM – Silvio (9) heeft epilepsie. Epilepsie is een storing in de hersenen. De storing zorgt voor aanvallen. Sommige mensen met epilepsie hebben een paar aanvallen in hun leven. Anderen hebben meerdere aanvallen per dag.

 

Tekst en foto's: Suzanne Huig

 

‘Ik kreeg mijn eerste epileptische aanval toen ik 4 jaar was. Ik was bij mijn oma en opa op visite. Ik zakte in elkaar. Ik reageerde even niet meer. Dokters ontdekten toen dat ik epilepsie heb. Een paar maanden later kreeg ik weer een aanval. Ik kreeg vanaf dat moment steeds vaker een epileptische aanval’, vertelt Silvio.
 

Hersenen overbelast


‘Een aanval is een soort kortsluiting in mijn hoofd. Mijn hersenen zijn dan even overbelast. Ik voel een aanval niet aankomen. Het gebeurt automatisch. Het lijkt alsof ik ineens in slaap val. Mijn lijf spant aan en trilt. Een aanval duurt bij mij ongeveer 1 minuut. Ik kom daarna weer bij. Ik herinner me na een aanval niet wat er tijdens een aanval is gebeurd. Ik heb na een aanval vaak hoofdpijn. Ik ben meestal moe. Ik voel me soms misselijk’, legt Silvio uit.

 

Silvio  600 x 700.png

Hulp tijdens een aanval


‘Een epileptische aanval kan altijd ineens komen. Ik heb hulp nodig als ik een aanval krijg. Er moet daarom altijd iemand bij mij in de buurt zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat iemand ervoor zorgt dat ik nergens tegenaan val als ik een aanval krijg. Het is ook belangrijk dat iemand mij op mijn zij legt tijdens een aanval. Ik kan mijn tong inslikken en stikken als ik niet op mijn zij lig tijdens een aanval’, vertelt Silvio.

 

Pilletjes innemen en uitrusten


‘Ik neem iedere dag 4 pilletjes in. Die pilletjes zorgen ervoor dat ik minder snel een epileptische aanval krijg. Ik krijg eerder een aanval als

ik moe ben. Ik probeer daarom iedere middag goed uit te rusten. Ik krijg ook eerder een aanval als het heel druk is om mij heen. Ik loop daarom bijvoorbeeld naar een andere ruimte als er om mij heen veel kinderen gillen’, vertelt Silvio.

 

Controle in het ziekenhuis


‘Ik ga ieder jaar naar een speciaal ziekenhuis voor mensen met epilepsie. De dokters in dat ziekenhuis controleren dan mijn hersenen. Ze kijken hoe mijn hersenen reageren op prikkels. De dokters kijken dan ook of de pilletjes die ik inneem nog goed werken. Ik vind het fijn dat de dokters mij ieder jaar goed controleren. Ik heb daardoor bijna geen last van mijn epilepsie. Ik heb al 2 jaar geen aanval gehad’, vertelt Silvio.

Silvio  (600 x 400 px) (3).png

‘Deze pilletjes en neusspray helpen tegen mijn epileptische aanvallen.’

 

Silvio  (600 x 400 px).png

‘De dokters maken deze draden aan mijn hoofd vast om mijn hersenen te onderzoeken.’

Kinderen vertellen hun verhaal

 

Fonds Kind & Handicap heeft elke maand een voorlichtingspagina in de Kinderkrant van Rotterdam, Jong010.

De krant wordt op alle basisscholen in Rotterdam verspreid. Hij wordt in de klas besproken en de kinderen nemen hem mee naar huis.

In de artikelen die op de pagina van Fonds Kind & Handicap staan kun je de verhalen lezen van kinderen die een chronische ziekte hebben of gehandicapt zijn. Het geeft een inkijkje in een stukje van hun leven, hun hobbies en hoe ze omgaan met hun ziekte.

Hiermee hopen we dat andere kinderen meer begrip krijgen voor kinderen die misschien net een beetje anders zijn, maar ook gewoon willen meedoen met de rest! 

We laten ook graag de brussen aan het woord. Brussen of brusjes zijn de broers en zussen van een kind (of volwassene) met een beperking. Zij ervaren in het dagelijks leven ook de gevolgen van de aandoening of beperking van hun broer of zus.

Lees meer over Jong010 bij de rubriek 'Wat wij doen'.

Silvio  (450 x 650 px).png

Deel dit artikel: