close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

 

Scholentour 'Debiel': omdat anders zijn oké is!


Elke klas maakt het wel eens mee: één of twee kinderen zijn nét even anders dan het overgrote deel van de klas en worden de dupe van pestgedrag. Anders zijn is niet altijd makkelijk, ook al maak je soms bewust andere keuzes. Als je er zelf niet voor kiest, maar anders bent omdat je bijvoorbeeld een handicap hebt, is het vaak al helemaal niet makkelijk om geaccepteerd te worden. Je kunt als kind in hele moeilijke situaties terecht komen, van onschuldige plagerijtjes tot heel veel erger.

 

Fonds Kind & Handicap vindt het belangrijk dat er meer begrip en acceptatie komt voor kinderen die een handicap hebben. Daar werken we actief aan door basisscholen de workshop ‘Debiel’ aan te bieden, geschikt voor groep 6, 7 en 8.

 

In samenwerking met regisseur Dewi Reijs heeft Fonds Kind & Handicap deze bijzondere workshop ontwikkeld over anders zijn en omgaan met kinderen met een handicap. De workshop is ontwikkeld rondom de film 'Debiel'. De titel slaat op de mensen om de hoofdpersoon heen die zich ‘debiel’ gedragen. De hoofdrolspeelster, Rahina Güngor, is namelijk verstandelijk gehandicapt. In de film is te zien hoe zij achter de schermen van een modeshow terecht komt en uiteindelijk uitgroeit tot een fashion icoon. De film speelt met vooroordelen over verstandelijk gehandicapten en de excentrieke personages in de modewereld: wie is hier nu eigenlijk gek? 

 

 

Leren om positief met elkaar om te gaan


Nadat de klas de film heeft gezien gaan de leerlingen op een speelse manier aan de slag met de vraag: “Wanneer voel je je anders dan de rest?”. Er wordt aandacht besteed aan hoe je op een positieve manier met elkaar kunt omgaan aan de hand van een drama les waarin de leerlingen zelf actief meedoen. Kinderen spelen een rol en kruipen in de huid van iemand anders. Met name de sociaal‐emotionele vaardigheden van de leerlingen worden aangesproken tijdens de workshop, zoals omgaan met jezelf en met de mensen om je heen.
 

De workshop sluit aan bij de kerndoelen van het Primair Onderwijs, zoals Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstzinnige oriëntatie:
 

  • De leerlingen leren zorg te dragen voor de lichamelijke en psychische gezondheid van henzelf en anderen.
     
  • De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken, om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.

"De workshop biedt een mooie opening om met de kinderen in gesprek te gaan."

 

 

scene uit de acteerles

Vraag de workshop aan

Please wait...

 

 

20 gratis workshops voor het schooljaar 2020-2021


Fonds Kind & Handicap biedt 20 gratis workshops t.w.v. €300 aan voor het schooljaar 2020-2021. Wees er dus snel bij.


Enkele praktische zaken:

 

  • De workshop is ontwikkeld voor leerlingen van groep 6, 7 en 8. Wil je de workshop graag aan een andere klas laten geven? Neem dan contact op, dan kijken we in overleg naar de mogelijkheden!
  • Het volgen van de workshop neemt ongeveer 75 minuten in beslag.
  • Vanuit de school hoeft er niets voorbereid te worden.
  • Een scherm of de film op te projecteren of via het internet te streamen is enkel benodigd.

 

Vraag de workshop nu aan en wie weet staat Dewi binnenkort bij jullie op school voor de groep.

 

Bekroonde film


‘DEBIEL’ is de eerste Nederlandse jeugdfilm met een verstandelijk gehandicapte actrice in de hoofdrol. Rahima Güngor speelt de hoofdrol, naast professionele acteurs zoals Maryam Hassouni (bekend van o.a. Soof, Flikken Rotterdam, Dunya & Desie) en Dennis Overeem (bekend van o.a. Dokter Tinus, Vrijland). De korte film is ook internationaal niet onopgemerkt gebleven. Hij is vertoond op diverse filmfestivals en werd onder andere bekroond als ‘The Most Inspirational Film’ van het Uhvati Film Festival Novi Sad in Servië, Winner ‘Best Short Fiction’ International Children’s Film Festival India 2017 en leverde nominatie op voor ‘Best Director’ International Fashion Film Festival Brussels 2016.
 

Filmfestivals: Cannes Short Film Corner 2016, Children’s TV Festival ‘Dytiatko 2016 Kharkiv, FIFH 2016 Cannes, AS Film Festival 2016 Rome, Dublin International Filmfestival 2017.