close icon

Hi! Ben je naar iets op zoek?

Side Logo

De ziekte van Kawasaki

 

De ziekte van Kawasaki is een ernstige infectieziekte in de aderen van jonge kinderen. De uitzonderlijke ontstekingsziekte  is tot op heden lastig te herkennen en kan een dodelijk gevolg hebben. Daarom ondersteunt Fonds Kind & Handicap al enige jaren het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Kawasaki door Amsterdam UMC en het Emma Kinderziekenhuis. Het onderzoek is erop gericht om de ziekte zo vroeg mogelijk te herkennen.

Kawasaki ziekte

 

Wat is Kawasaki


Kawasaki is een zeldzame ontsteking van de bloedvaten die zich vrijwel alleen bij jonge kinderen voordoet. De ziekte treft vooral de bloedvaten bij het hart die kunnen verwijden en zelfs scheuren, met een dodelijke afloop als gevolg.
 

Mogelijk verband met coronavirus (COVID-19)


Momenteel wordt onderzocht of de ziekte van Kawasaki verband heeft met het cornonavirus (COVID-19). Begin mei 2020 berichtten artsen dat zij wat meer kinderen op de Intensive care zien met symptomen die lijken op de ziekte van Kawasaki. Meer hierover kun je lezen in de nieuwsbrief van mei 2020 van het onderzoeksteam Kawasaki o.l.v. dr. Taco Kuijpers.
 

Erfelijke aanleg


De ziekte van Kawasaki is vernoemd naar een Japanse arts die de aandoening voor het eerst beschreef in 1967. De oorzaken van de ziekte zijn niet precies bekend, maar erfelijke aanleg lijkt wel een rol te spelen.
 

Koorts en huiduitslag


Kawasaki kenmerkt zich door hoge koorts en een ontsteking van het mondslijmvlies. De lippen, tong en keelholte kleuren vuurrood. Daarnaast is de huid opvallend uitgeslagen. Na de koortsperiode lijken de kinderen beter te worden. Maar dan wordt de ziekte pas gevaarlijk: de kans op een ontsteking van de kransslagaders van het hart is dan het grootst. In deze fase kunnen er ook aneurysma’s optreden, dit is een verwijding of uitstulping van een bloedvat. Een aneurysma die scheurt is levensgevaarlijk.

Steun het onderzoek naar Kawasaki

Please wait...

Symptomen van Kawasaki

 

Er zijn een aantal symptomen die wijzen op een mogelijke Kawasaki infectie. De belangrijkste en meest opvallende symptomen zijn:

  • Koorts
  • Vuurrode huiduitslag
  • Bleek gezicht
  • Bloedarmoede
  • Moeheid
  • Rode ogen
  • Droge en soms felrode lippen
  • Bulten op de huid
  • Ontsteking van het mondslijmvlies
  • Vuurrode tong en keelholte

Let op: deze symptomen wijzen niet altijd op de ziekte van Kawasaki. Raadpleeg hiervoor een arts!

 

 

Symptomen Kawasaki op gezicht

 

 

symptomen Kawasaki op de arm

Wetenschappelijk Onderzoek

Om te voorkomen dat er blijvende gevolgen optreden, is het dus erg belangrijk dat de ziekte van Kawasaki tijdig herkend wordt. Door artsen en ouders bewust te maken van de symptomen, kan worden voorkomen dat kinderen blijvende zware hartbeperkingen oplopen. Sinds een aantal jaren steunt Fonds Kind & Handicap het wetenschappelijk onderzoek naar deze ziekte dat door Amsterdam UMC en het Emma Kinderziekenhuis wordt uitgevoerd. Het onderzoek richt zich onder meer op het zo vroeg mogelijk herkennen van de ziekte door het ontwikkelen van een simpele test.

 

In 2019, 2020 en 2021 draagt Fonds Kind & Handicap ook bij aan de ontwikkeling van medicatie voor kinderen met de ziekte van Kawasaki. Lees hier meer over het wetenschappelijk onderzoek.

Steun het onderzoek naar Kawasaki

 

Help jij ook mee om het onderzoek naar deze ziekte mogelijk te maken? En om medicatie te ontwikkelen? Nieuwe inzichten zijn heel hard nodig om vroegtijdige signalering en behandeling mogelijk te maken. Help daarom mee om onnodig kinderleed te voorkomen, doneer nu!

 

Moeder met zoon Shane

Ons leven is veranderd sinds Kawasaki

Maya Harkhoe woont in Rijswijk met haar man en twee kinderen. Zoontje Shane heeft de ziekte van Kawasaki gehad. Al zegt Maya daarop meteen: “Gehád’, dat klinkt alsof het allemaal achter de rug is. En zo voelt het niet. We merken nog steeds de gevolgen ervan.” Maya wilde graag haar verhaal vertellen aan Fonds Kind & Handicap, omdat ze in het dagelijks leven veel onbegrip tegenkomt. ‘Je ziet niks aan hem, maar ons leven is compleet veranderd door de ziekte.’ Lees hier haar verhaal.